Spopadi v Siriji terjali najmanj 23 žrtev

Iz več sirskih mest danes poročajo o spopadih, ki so terjali najmanj 23 smrtnih žrtev, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Polovico žrtev je terjal napad režimske vojske na mesto Karal al Šakri v pokrajini Dara, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O napadih režimskih sil poročajo tudi iz Homsa in Alepa, medtem ko naj bi uporniki zabeležili več zmag na severu države ob meji s Turčijo.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je danes stopnjevanje napetosti ob meji označil za "izjemno nevarno". V govoru na zasedanju Sveta Evrope v Strasbourgu je opozoril, da se utegne nestabilnost iz Sirije razširiti na celotno regijo.

Asad na poti v Rusijo?

Medtem pa je televizijska postaja Al Džazira poročala, da namerava sirski predsednik Bašar al Asad prebegniti v Rusijo.

Sklicujejo se na nekdanjega Asadovega svetovalca za stike z javnostjo, ki pravi, da se sirski predsednik zaveda, da ne bo mogel ostati na oblasti. V Rusiji naj bi bilo zanj in za njegovo širšo družino že pripravljenih 300 stanovanj.

Predstavnik sirske opozicije, vodja nacionalnega sveta, Abdulbaset Sieda pa je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP nekoliko omilil stališče glede prihodnje vloge Asadove stranke Baas. Kot je dejal, bi stranka lahko imela vlogo v politični prihodnosti Sirije, če ne bi sodelovala v pobojih.

Doslej je opozicija vztrajala, da ne bodo pristali na nič drugega kot na popolno odstranitev vseh sodelavcev režima z oblasti.