"Spodbujamo vse muslimane, naj nadaljujejo z demonstracijami in z njihove zemlje izgnajo ali ubijejo vse ameriške veleposlanike," so v izjavi zapisali pri Al Kajdi. Teroristična mreža je smrt ambasadorja Stevensa označila kot "najboljše darilo, ki bi ga lahko dali tej arogantni in nepravični administraciji."

Egiptovsko tožilstvo je danes vložilo obtožnice proti sedmim koptom egiptovskega rodu, ki živijo v ZDA, zaradi suma sodelovanja pri produkciji ali distribuciji do muslimanov žaljivega ameriškega filma. Datum začetka sojenja še ni določen.

Sedmerica - Adel Riad, Morris Sadek, Nabil Bissada, Esmat Zaklama, Elia Bassily, Ihab Yaacoub in Jack Atallah - je obtožena "žaljenja islamske vere in preroka (Mohameda) ter spodbujanja verskega sovraštva", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP so egiptovske oblasti že izdale naloge za aretacijo sedmerice kot tudi za ameriškega skrajnega krščanskega pastorja Terryja Jonesa, ki je film promoviral na svoji spletni strani. Med obtoženimi naj bi bil tudi domnevni producent filma Nakoula Basseley Nakoula, navaja AP. Egiptovski salafistični imam Ahmad Fuad Ašuš je medtem danes preko spletnih džihadističnih forumov razglasil fatvo, smrtno obsodbo za vse protagoniste filma, tudi igralce, je sporočil ameriški center za nadzor islamističnih spletnih strani SITE.

Zaradi filma, ki ga je ustvarila manjša skupina skrajnih ameriških kristjanov, je prišlo do nasilnih protestov pred ameriškimi veleposlaništvi in drugimi ameriškimi ustanovami ter predstavništvi nekaterih drugih zahodnih držav v najmanj 20 državah sveta, tudi v Egiptu. V več kot tednu dni je v nasilju umrlo že najmanj 31 ljudi.

Protesti so danes ponovno potekali tudi v Pakistanu, kjer je policija uporabila solzivec proti okoli 2000 protestnikom pred ameriškim konzulatom. Do spopadov s policijo je prišlo tudi v Šrinagarju v indijskem delu Kašmirja, ko je okoli 300 muslimanskih protestnikov skušalo priti do urada ZN. Indija, kjer živi 150 milijonov muslimanov, je film obsodila kot žaljivega.

Kakih 400 ljudi je danes mirno protestiralo pred ameriškim veleposlaništvom v Bangkoku, prestolnici večinoma budistične Tajske, ki ima muslimansko manjšino. Kakih 200 protestnikov pa je pred ameriškim konzulatom v tretjem največjem indonezijskem mestu Medan zahtevalo kaznovanje ustvarjalcev filma v ZDA.

K velikim protestom proti filmu v soboto v Parizu in drugih velikih francoskih mestih pa danes pozivajo na več socialnih omrežjih, vendar izvora pozivov ni mogoče ugotoviti, navaja AFP.

Vse novice o protestih v islamskih državah smo zbrali posebni rubriki Užaljeni muslimani.