Nezakoniti lov na slone in njihove okle že vrsto let predstavlja velik problem afriškim oblastem. Trenutno živi v Afriki približno pol milijona slonov, vendar jih lovci letno pobijejo po več deset tisoč. Tamkajšnje oblasti so v letu 2011 zasegle 23 ton slonovine, kar je najvišja količina v zadnjih dvajsetih letih. V začetku letošnjega leta pa je poboj slonov dosegel nov vrhunec, saj je v le nekaj tenih umrlo preko 350 slonov.

V zadnjih letih je namreč opaziti porast pobojev slonov. V nezakonito trgovino so se vključile tudi lokalne milice in uporniki, ki vidijo v tem nov način financiranja vojn. V afriško savano se tako zgrinjajo pripadniki islamistične vojaške združbe Al Šhabab iz Somalije, Džandžavidi iz Sudana in provokativne Lord's Resistance Army iz Ugande.

"Če so bili nekoč glavni diamanti, je sedaj pozornost na slonovini,“ je zapisal New York Times. Strokovnjak s področja nelegalne trgovine Tom Cardamone je povedal: "V zadnjih letih so razne milice in druge združbe organiziranega kriminala ugotovile, da je trgovina s slonovino zelo donosen posel. V mednarodni skupnosti se je zaradi tega problema že uveljavil izraz 'krvava slonovina'“.

Pazniki organizacije Kenya Wildlife Service, ki s pooblastilom vlade preganjajo lovce na slone, se skoraj dnevno zapletajo v oborožene spopade s slednjimi. Njihovo glavno vodilo je, "streljaj in ubij“. Dolgo časa so namreč lovce preganjali zgolj z opozorilnimi streli, kar pa si ob trenutnem povečanju lova ne morejo več privoščiti.

Vodje tolp pogosto najamejo mlade moške, ki jim za dva slonova okla plačajo približno 90 evrov. To je vsota, za katero so pripravljeni umreti. Kilogram slonovine pa lahko sicer na črnem trgu doseže vrednost preko 2000 evrov. Posamezen slonji okel pa tehta od 10 do 60 kilogramov. To torej pomeni, da eden mrtev slon prinese dobrih 240.000 evrov.

Podatki navajajo, da približno 90 odstotkov slonovine pristane na Kitajskem in Tajskem. Tam predstavlja poseben statusni simbol. Na Japonskem je celo navada, da se posel sklene s posebnimi znamkami iz slonovine.