Japonska obalna straža je ob tem sporočila, da so od kitajskih ladij že zahtevali, naj zapustijo vode okrog otokov. Tudi japonski premier Jošihiko Noda je novinarjev v Tokiu dejal, da bo Japonska storila vse za učinkovit nadzor.

Po navedbah japonske obalne straže, naj bi dve ladji, ki jima je sledila skupina štirih, na območje prispele po 7. uri zjutraj po lokalnem času, nato pa naj bi prvi dve ladji ob 7.48 zapustile ozemeljske vode.

Sporno otočje je okoli 400 kilometrov oddaljeno od Nahe, prestolnice otoka Okinava, in 200 kilometrov od Tajvana. Otoke, ki se nahajajo na pomembni plovni poti in naj bi bili bogati z naravnimi viri, si poleg Japonske lastita še Kitajska in Tajvan.

Japonska vlada je ta teden za okoli dve milijardi jenov (slabih 20 milijonov evrov) kupila tri od skupno petih otokov, da bi po lastnih navedbah preprečila, da bi otok pridobilo mesto Tokio pod vodstvom nacionalističnega župana Šintara Išihare. Nakup je sprožil jezo kitajske vlade in protijaponske proteste v nekaterih kitajskih mestih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.