Pritožba se nanaša na zgodovinske učbenike za francoske kolegije in liceje, ki z novim šolskim letom več prostora namenja genocidu nad Armenci med letoma 1915 in 1917, poročanje turške tiskovne agencije Anatolia povzema francoska AFP.

V obeh dopisih Turčija navaja, da trditve v francoskih učbenikih ne odsevajo realnosti in da so pristranske. Po mnenju Ankare te trditve ne temeljijo na nepristranskih podatkih, učbeniki pa namesto tega ponujajo prostor lažnim dokumentov. Dopisa, ki govorita tudi o nelagodju družin turškega porekla v Franciji, ki imajo šolajoče se otroke, je podpisal turški veleposlanik v Franciji Tahsin Burcuoglu.

Francija je kot prva večja evropska država leta 2001 priznala, da je šlo pri pokolu Armencev za genocid. Oba domova francoskega parlamenta sta nato konec lanskega oz. v začetku letošnjega leta sprejela tudi zakon, po katerem bi bilo vsako zanikanje tega genocida kaznivo dejanje, a je nato francoski ustavni svet odločil, da zakon ni v skladu z ustavo in ga razveljavil.

Novi francoski predsednik Francois Hollande je sicer julija potrdil, da želi prav tako kot njegov predhodnik Nicolas Sarkozy kazensko preganjati zanikanje genocida nad Armenci.

Turčija priznava smrt kakega pol milijona Armencev na območju, ki je bil tedaj del otomanskega cesarstva, a zavrača oznako genocid. Na drugi strani je bilo po ocenah Armencev ubitih 1,5 milijona ljudi, in to v genocidu.