Aktivisti trdijo, da je bilo veliko žrtev v mestu Daraja "skupinsko usmrčenih". Neko nepotrjeno poročilo navaja, da so v hišah in kletnih zatočiščih našli prek 200 trupel. Na spletu so objavili tudi posnetek, ki prikazuje številna trupla v tamkajšnji mošeji.

Brez komentarja na navedbe opozicije pa je sirska državna televizija poročala, da so Darajo "očistili terorističnih ostankov". Vladne sile so napad na mesto pričele v soboto, potem ko so ga več dni močno bombardirale. 

Večino žrtev ustrelili od blizu

Veliko žrtev je imelo v glavah in prsnem košu strelne rane, ubili pa so jih med številnimi hišnimi preiskavami, trdijo aktivisti. "Asadova vojska je izvedla masaker v Daraji," je član opozicije povedal za Reuters. Dodal je, da je bila večina žrtev ustreljena z bližine, nekateri pa so umrli tudi zaradi strelov ostrostrelcev.

Sirski observatorij za človekove pravice, opozicijska aktivistična skupina s sedežem v Londonu, je pred tem število ta teden umrlih v Daraji ocenjevala na več kot 120.

Kot poroča BBC, pa trditev ni bilo mogoče neodvisno potrditi zaradi omejitev, po vsej Siriji veljajo za tuje medije.

Po mesecu dni se je v javnosti pojavil tudi sirski predsednik

V javnosti se je medtem prvič po mesecu dni pojavil sirski podpredsednik Faruk al Šara, za katerega se je govorilo, da naj bi poskušal prestopiti k opoziciji. Šara se je sestal z vodjo odbora iranskega parlamenta za nacionalno varnost in zunanjo politiko Aladinom Borudžerdijem, ki je na obisku v Damasku, poroča AFP.

Glede Šare - najvišjega predstavnika sunitov v Asadovem režimu, ki ga sicer sestavljajo manjšinski alaviti - so se minuli teden razširile govorice, da naj bi skušal prestopiti k opoziciji in je pristal v priporu. Državni mediji so to zanikali in poročali, da je bil Šara odstavljen. V soboto je nato sirska državna tiskovna agencija Sana sporočila, da Šara ni bil odstavljen in da so mediji tako poročali, ker so prejeli očitno lažno elektronsko sporočilo.

Asad: Sirci bodo premagali tujo zaroto v lastni državi

Sirski predsednik Bašar al Asad je danes ponovil, da bodo Sirci premagali tujo zaroto v lastni državi. "Sirski narod ne bo dovolil, da ta zarota doseže svoje cilje," je po poročanju agencije Sana dejal Asad. "To, kar se dogaja, ni naperjeno le proti Siriji, ampak proti celotni regiji. Sirija je namreč temelj, tuje sile jo napadajo, da bi njihova zarota uspela po vsej regiji," je še dejal.

Več o sirski državljanski vojni najdete tukaj.