Spomnimo, Jullian Assange, ki mu je britansko sodišče že izdalo ukaz, da se zglasi na policiji, saj naj bi se začel postopek njegove izročitve Švedski, se je 19. junija zatekel na ekvadorsko ambasado v Londonu, kjer se še vedno nahaja. Državo je zaprosil za politični azil, ki ga je utemeljil z besedami, da se proti njemu izvaja politična gonja in da se boji, da bo iz Švedske izročen v ZDA, kjer pa mu grozijo obtožbe zaradi razkrivanja tajnih podatkov na svoji spletni strani. Dodal je, da meni, da bi v Ameriki njegovo življenje bilo ogroženo.

Ekvadorski predsednik je takrat dejal, da sicer simpatizira z Assangem, a da ne more na vrat na no sprejeti odločitve o azilu, saj da se mora posvetovati s svojimi pravniki. Aassange tako že dva meseca biva na veleposlaništvu.

''Moramo pregledati proces na Švedskem,'' je Correa dejal v televizijskem intervjuju. ''Moramo pregledati kakšne so možnosti, da ga dejansko izročijo v ZDA in da tam morda ne obstaja kako skrivno sodišče, kjer bi ga lahko obsodili na smrt. Pričakujemo, da bomo imeli sestanek v sredo, udeležil na bi se ga tudi zunanji minister Ricardo Patino. Upam, da bomo končno dosegli dogovor in da bomo odločitev sporočili do konca tedna.''

Tudi če mu odobrijo azil, pa se ne ve, kako bi Assange dejansko prišel do Ekvadorja. Britanska policija sicer v ameriško ambasado po diplomatskih pravilih ne more vstopiti brez njihove privolitve, a čim Assange stopi iz ambasade, ga lahko aretirajo, saj je s preživljanjem časa na veleposlaništvu kršil pogoje za pogojni izpusti proti plačilu varščine. Assange pa ne more priti na letalo za Ekvador, brez da bi šel mimo Londona in se izpostavil aretaciji.