Odložile kuhalnice in se pridružile boju

"Vloga žensk v revoluciji se je spremenila. Naš cilj ni več samo kuhanje in zdravstvena oskrba. Zdaj je čas, da se tudi me vključimo v boj in se branimo. Za to potezo smo se odločile, ker sirske sile, vdane Bašarju al Asadu, vdirajo v naša mesta in vasi in posiljujejo vse ženske ne glede na njihovo starost," je v posnetku povedala predstavnica ženskega odreda. V rokah je imela kalašnikovko, vodila pa je skupino približno desetih žensk, ki so se napotile v Homs.

33-letna inženirka in poveljnica ženskega odreda Tbuja Kanafani je v Kanadi pustila vso družino in se pridružila upornicam. "Nikoli nisem verjela, da bom nosila puško, kaj šele koga ubila. To, kar sem videla na televiziji, me je spodbudilo, da zapustim otroke in starše ter se pridružim revolucionarjem. Tako sodelujem pri ustvarjanju boljše, demokratične in svobodne Sirije. V bojih v Homsu in Alepu je umrlo osem žensk, ki so se junaško borile do konca. Režim je močan, borci Svobodne sirske vojske pa slabo oboroženi. Moški sami se režimu ne morejo zoperstaviti. Zato smo se tudi ženske odločile, da se vključimo v boje," je povedala.

(Foto: AP)

Poudarila je tudi, da so ustanovile lastno brigado, ki je izjemno pomembna za revolucionarje, saj se povečuje iz dneva v dan. Po poročilih neke človekoljubne organizacije je bilo od začetka konflikta v Siriji posiljenih ali spolno zlorabljenih nekaj sto žensk.

"Grozoviti zločini": Uporniki civiliste uporabljajo kot živi ščit

Sirska vlada je protirežimske upornike obtožila, da nad civilisti v sirski prestolnici Damask in največjem mestu države Alep izvajajo "grozovite zločine". Iz sirskega zunanjega ministrstva so sporočili, da uporniki civiliste uporabljajo kot živi ščit in ubijejo vsakogar, ki ne podpira njihovih zločinov.

Po navedbah sirskega zunanjega ministrstva se je v Alepu zbralo veliko plačancev, ki so v Sirijo prišli s pomočjo Turčije. Sirska vlada obtožuje Turčijo, Katar in Savdsko Arabijo, da oborožuje upornike, ki se borijo proti sirski vojski, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sirska vlada je še sporočila, da je ponovno prevzela nadzor nad nekaterimi predeli Damaska in sedaj poskuša največje sirsko mesto mesto Alep "očistiti upornikov".

Po poročanju iranske televizije Press TV pa Savdska Arabija izvaja pritisk na Jordanijo, naj se priključi protisirski koaliciji in prekine s finančno podporo Siriji. Jordanija ne želi podpreti opozicijskih skupin, ki se borijo proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

(Foto: Reuters)

Prerešetali "teroristične skupine"

Iz Sirije medtem prihajajo poročila o novih spopadih in helikopterskih napadih v Alepu, kjer se sirske sile in uporniki bojujejo četrti dan. Državna televizija je poročala o številnih žrtvah, ki so jih vladne sile povzročile "terorističnim skupinam" v največjem sirskem mestu, razglasili pa so tudi prevzem nadzora režima v Homsu.

Na tisoče ljudi sirskih državljanov še vedno beži iz Alepa, sirske prestolnice gospodarstva. Po poročanju državne televizije so vladne sile prevzele nadzor nad številnimi četrtmi v mestu. Spopadi se danes nadaljujejo, hudi boji naj bi se bližali tudi sedežu obveščevalne agencije vojnega letalstva. Sicer iz Sirije prihajajo nasprotujoča si poročila o tem, kdo nadzira večji del Alepa – nekatere agencije poročajo o vedno večjem napredku vladnih sil, drugi viri pa navajajo, da se te iste sile umikajo pred napadi upornikov.

(Foto: AP)

Uporniki: Nadzor nad Alepom bi lahko prevzeli v roku nekaj dni, ne tednov

Zanimivo je, da državna televizija v jutranjih novicah ni poročala o spopadih v Alepu, podrobno pa je opisala dogajanje v Homsu, kjer naj bi nadzor ponovno pristal v rokah vladnih sil. Kasneje so sicer začeli poročati o številnih žrtvah na strani terorističnih skupin v predelih Alepa. Nobena od strani si ne more privoščiti, da bi izgubila nadzor nad Alepom, saj je to največje mesto v državi, pa tudi industrijsko in finančno središče v državi.

Po poročanju Reutersa, v katerem so govorili z enim od vodij uporniške skupine, je cilj upornikov pritisk v smeri središča mesta, na poti do tja pa bi prevzemali nadzor nad posameznimi četrtmi mesta, kar bi lahko storili v roku "nekaj dni, ne tednov“.

Iz Sirije prihajajo tudi poročila o pojemajočih zalogah hrane in drugih dobrin, zato so v nekaterih predelih nastale že dolge vrste za kruh. Humanitarna kriza v mestu se stopnjuje, saj primanjkuje živil, goriva in drugih življenjskih potrebščin. Po navedbah aktivistov je režim preprečil dostavo hrane v mesto in prekinil oskrbo z električno energijo. Poleg tega naj bi napadali rešilne avtomobile in zasilne bolnišnice.

(Foto: Reuters)

Danes umrlo najmanj 70 ljudi

V Siriji je danes v spopadih umrlo najmanj 70 ljudi, večina v največjem mestu Alep, kjer uporniki že četrti dan zapored branijo svoje vrste pred silovito ofenzivo vladnih sil. Aktivisti so sporočili, da je vojska danes ponovno bombardirala predele mesta, ki so v rokah upornikov. Vsaj 40 policistov je umrlo, ko je upornikom po večurnih spopadih uspelo zavzeti dve policijski postaji v Alepu. Iz opozicijske Svobodne sirske vojske so poleg tega sporočili, da je upornikom uspelo zavzeti pomembno vojaško postojanko v mestni četrti Salihen, pri čemer so ubili brigadirja in prijeli več deset sirskih vojakov.

Uporniki so v Alepu napadli tudi lokalni sedež sirske vladajoče stranke Baas, vojaško bolnišnico in vojaško sodišče. Poveljnik Svobodne sirske vojske Omar al Halabi je dejal, da je v bližini sodišča 15 pripadnikov vladnih sil dezertiralo in prestopilo na njihovo stran.

Po navedbah Svobodne sirske vojske se bojevanje sicer vedno bolj pomika proti središču Alepa. Al Halabi je še dodal, da uporniki sedaj nadzirajo približno 60 odstotkov mesta ter da sta središči bojevanja mestna predela Salahedin in Sukari.

(Foto: Reuters)

V Kairu pa so se danes sestali sirski opozicijski aktivisti, da bi razpravljali o oblikovanju prehodne vlade v Siriji. Vanjo naj bi bili vključeni predstavniki celotne opozicije, tudi člani Muslimanske bratovščine in nekdanji visoki vojaški oficirji, ki so imeli pomembno vlogo pri začetku revolucije v državi.

Srečanje je potekalo dan po tem, ko je vodstvo Svobodne sirske vojske predlagalo ustanovitev posebnega obrambnega odbora, ki bi ga sestavljalo šest vojaških in civilnih predstavnikov, ki bi vodili tranzicijo v Siriji.

Obama in Erdogan za pospešitev prenosa oblasti v Siriji

Ameriški predsednik Barack Obama in turški premier Recep Tayyip Erdogan želita "pospešiti politično tranzicijo v Siriji" in odstop sirskega predsednika Bašarja al Asada, so po telefonskem pogovoru državnikov v ponedeljek sporočili iz Bele hiše, poročajo tuje tiskovne agencije.

Obama in Erdogan sta izrazila vse večjo zaskrbljenost nad neusmiljenimi napadi sirskega režima na lasten narod v največjem mestu Alep, za katerega že več dni potekajo srditi boji med uporniki in vladnimi silami.

Državnika sta se o razmerah v Siriji pogovarjala v času, ko so sirski uporniki po lastnih navedbah v Alepu zavzeli ključno točko v mestu, ki jim omogoča ponovno dobavo orožja in prihod okrepitev v sirsko gospodarsko prestolnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obama in Erdogan sta v pogovoru izpostavila tudi zaskrbljenost zaradi slabšanja humanitarnih razmer po vsej državi, kar je posledica več kot šestnajst mesecev trajajočega nasilja.

Dogovorila sta se še, da bodo ZDA in Turčija uskladile prizadevanja za pomoč vse večjemu številu sirskih beguncev in notranje razseljenih. Državi bosta po njunih besedah tudi sodelovali pri "spodbujanju demokratičnega prenosa oblasti" v Siriji, so še sporočili iz Bele hiše.