Dokument zahteva "ustanovitev višjega varnostnega sveta, katerega prva misija bi bila ustanovitev predsedniškega sveta, sestavljenega iz šestih vojaških in civilnih predstavnikov, ki bi državo vodili na naslednjo, tranzicijsko stopnjo“, so zapisali v izjavi. V svet bi bili vključeni vsi voditelji vojaških svetov sirskih mest in provinc, kakor tudi dezerterski vojaški uslužbenci, ki so zapustili al Asada in se pridružili upornikom.

(Foto: Reuters)

Med predlaganimi odgovornostmi sveta je tudi osnovanje zakonov glede referendumov, s katerimi bi prestrukturirali varnostne in vojaške aparature. Poleg vsega tega so v dokumentu predlagali ustanovitev Vrhovnega nacionalnega sveta za zaščito sirske revolucije, ki bi kot parlamentarna institucija nadziral delo izvršnih agencij.

Svobodna sirska vojska je k sodelovanju in postavitev novih institucij po padcu al Asadovega režima povabila vse politične sile v državi. "Kakršnakoli vlada, ki nastane iz vprašljivih virov, ne bo bo uspešna in ne bo imela nikakršne narodne ali revolucionarne legitimnosti, če ne bo sprejela polnih zahtev revolucionarjev,“ so dodali.

Asadove sile razglasile zmago v Damasku, iz Alepa reke beguncev

Po deset ur trajajoči bitki so uporniki uspeli zasesti pomembno strateško točko med Alepom in Turčijo, je za francosko tiskovno agencijo poročil njihov predstavnik. Vlada Bašarja al Asada je sicer včeraj razglasila zmago v veliki bitki za sirsko prestolnico Damask, še vedno pa se njihove sile borijo z uporniki, ki nadzorujejo dele največjega sirskega mesta Alep. Po ocenah Združenih narodov je iz mesta pred boji zbežalo že 200.000 ljudi. Neznano je, koliko jih je v tem trenutku še ujetih v mestu. Prebivalci Alepa nujno potrebujejo hrano in vodo.

V zadnjih dveh tednih so se Asadove sile kot nikoli doslej borile za ohranitev oblasti. Uporniki so se namreč prebili v dve največji mesti, Alep in prestolnico Damask, v samomorilskem napadu pa so umrli štirje visoki državni funkcionarji, vključno z obrambnim ministrom.

(Foto: AP)

"Danes je Sirija močnejša"

Vladne sile so minuli konec tedna po hudi bitki uspeli zavzeti prestolnico, uporniki pa še vedno nadzorujejo dele Alepa. "Danes je Sirija močnejša. V manj kot tednu dni smo jih premagali v Damasku," je povedal zunanji minister Valid Mualem ob obisku Irana, glavnega zaveznika Asada v regiji. Vse druge sosede so predsedniku in njegovemu režimu obrnile hrbet. "Premaknili so se proti Alepu in zagotavljam vam, da bodo njihovih načrti propadli," je še dodal Mualem.

Medtem pa uporniki trdijo, da imajo pod nadzorom 35 do 40 odstotkov Alepa. Še vedno nadzorujejo jugozahodno okrožje Alepa (Salahedin) in odbijajo napade Asadovih sil. Tam boji potekajo že več dni. Opozicijski aktivisti poročajo, da boji potekajo tudi v ostalih okrožjih Alepa, ki jih trenutno zasedajo uporniki.

Upornikom je po navedbah AFP danes uspelo zavzeti pomembno kontrolno točko Anadan, ki jim sedaj omogoča strateški dostop do Alepa. Točka se nahaja okoli pet kilometrov severozahodno od Alepa in upornikom omogoča prosto gibanje med Turčijo in obleganim mestom.

V nasilju drugod po državi pa je bilo danes ubitih najmanj 12 ljudi, med katerimi je bilo sedem civilistov, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

To bi lahko pomenilo začetek odločilne faze v bitki za sirsko gospodarsko prestolnico, potem ko je vojska proti njej poslala kolone tankov in pehotnih okrepitev. Nad mestom že kmalu po sončnem vzhodu začno krožiti vojaški helikopterji, po različnih okrožjih Alepa pa odmevajo eksplozije.

Sirska državna televizija je sporočila, da vojaki premagujejo "teroriste" v okrožju Salahedin in da so zajeli nekaj uporniških voditeljev, kar pa so uporniki zanikali.

Nekatera območja, ki jih imajo pod nadzorom uporniki so po poročanju Reutersa zapustili praktično vsi prebivalci. Borci se nameščajo v, kot je videti, nenadoma zapuščenih hišah – v nekaterih so hladilniki celo še vedno polni hrane. Stene stavb so polne grafitov – na njih so napisi "svoboda", "svobodna sirska vojska" in "dol z Bašarjem".

Bolnišnice in klinike, ki so jih ponekod ustvarili po domovih upornikov, so vedno bolj polne ranjencev. "Na kakšen dan dobimo 30 ali 40 ranjenih, če ne vključujemo trupel,“ je za Reuters pojasnil mlad zdravnik v eni od klinik. "Pred dnevi smo imeli 30 ranjencev in morda 20 mrtvih, polovica katerih je bila v koščkih. Nikakor ne moremo ugotoviti, kdo so ti ljudje.“

(Foto: AP)

Panetta: Napad na Alep je "žebelj v Asadovi krsti"

Ameriški obrambni minister Leon Paneta pa je medtem sporočil, da je napad vladnih sil na Alep "žebelj v krsti" Bašarja al Asada.

Panetta je povedal, da se sirska kriza poglablja in da Bašar al Asad pospešuje lasten propad. "Če bodo nadaljevali s takšnimi tragičnimi napadi na lastno ljudstvo, mislim, da bo to na koncu pomenilo žebelj v Asadovi krsti."

"Kar je Asad počel lastnemu ljudstvu in kaj še naprej počne - jasno postaja, da gre režim h koncu. Izgubil je vso legimiteto," je dodal Panetta. "Ni več vprašanje, ali režim prihaja h koncu, ampak kdaj bo propadel."

Podobno meni tudi eden izmed mladih upornikov. "Vedno smo vedeli, da bo Alep postal grob za režim al Asada,“ je za Reuters dejal mlad upornik Mohamed. "Damask je res prestolnica, tukaj pa imamo četrtino državnega prebivalstva in celotno gospodarstvo. Bašarjeve sile bodo tukaj pokopane.“