48-letni Jimenez, nekdanji borec za človekove pravice, bo vodil novo ekipo 18 ministrov, od tega jih pa je 13 iz prejšnje vlade. Do reorganizacije vlade je prišlo nekaj dni pred prvo obletnico Humalovega predsedovanja državi, ki bo v soboto. Vendar so bile spremembe v vladi pričakovane, saj je prvo leto Humalove vladavine zaznamovalo 247 socialnih konfliktov, v katerih je umrlo 17 ljudi in ranjenih 2300 ljudi. Predsednik je bil tudi prisiljen, da je trikrat razglasil izredne razmere.

Zadnje javnomnenjske raziskave so pokazale, da je priljubljenost Humala v juliju padla na 36 odstotkov in je najnižja v letošnjem letu doslej. Še posebej sporna osebnost v zadnjem letu je bil premier Valdes, nekdanji vojak in notranji minister, predvsem zaradi svoje vloge pri zatiranju protestov proti načrtovanemu rudarskemu projektu na severu Peruja. Protestniki trdijo, da bo 4,8 milijarde ameriških dolarjev vreden projekt rudnikov zlata v Congi onesnaževal jezera in reke. V nedavnih spopadih med protestniki in policijo je umrlo pet ljudi.

Sedanje preoblikovanje vlade je že drugo, odkar je Humala, prvi levičarski predsednik Peruja po 36 letih, pred letom dni prevzel predsedniški položaj. Decembra lani je Valdes zamenjal milijonarskega poslovneža Salomona Lernerja, ki je bil Humalajeva desna roka pri vodenju predvolilne kampanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.