Denarna kazen je visoka, vendar morda še najmanjši udarec, ki je doletel univerzo Penn State. Predsednik NCAA Mark Emmert je namreč danes v Indianapolisu nanizal še druge.

Univerzitetno moštvo štiri leta ne bo smelo nastopati v končnici prvenstva, celotno ekipo so z običajnih 85 igralcev od leta 2014 naprej omejili na le 65 igralcev, šola bo ostala brez dodatnih prihodkov, ki jih dobijo ekipe v končnici, poleg tega pa bo pet let pod pogojnim nadzorom.

NCAA ni izrekla tako imenovane "smrtne kazni", kar je popolna prepoved igranja nogometa na univerzi, vendar se to lahko zgodi v primeru nove kršitve. Iz statistike NCAA so črtali tudi 112 zmag moštva univerze, kar pomeni, da pokojni trener Joe Paterno, ki je umrl januarja letos, ni več najboljši trener v zgodovini lige po zmagah. Izgubil jih je 111. "Nogomet ne bo več nikoli postavljen pred izobrazbo," je dejal Emmert.

Sandusky je v 15 letih v spolne odnose silil skupaj 15 fantov. Nekatere je posiljeval kar v slačilnici. Julija je bilo objavljeno poročilo s posebne preiskave nekdanjega direktorja FBI Louisa Freeha, ki je ugotovila, da so se odgovorni na univerzi zavedali zlorab, a niso storili ničesar, da bi jih ustavili ali preprečili.

Med njimi je bil tudi pokojni trener Paterno, ki se je iz največje legende preselil v pozabo. Med drugim so z območja univerze odstranili njegov kip.

68-letni Jerry Sandusky bo najverjetneje do smrti v zaporu, saj so ga po sojenju junija spoznali za krivega v 45 od 48 točk obtožnice. Najmanjša možna kazen, ki jo lahko dobi, je 60 let zapora, največja pa 445 let.

Predsednik univerze Penn State Rodney Erickson je danes povedal, da izrečeno kazen s strani NCAA sprejemajo in je zanje v bistvu korak naprej v smeri odstranitve madeža preteklosti. Denarno kazen mora univerza plačati v sklade za preprečevanje zlorab in pomoč žrtvam izven šole.