Iz Pentagona so sporočili, da dovoljenje velja le za sobotno parado ponosa v San Diegu. A je to vendarle napredek v vojski, ki je do nedavnega delala v skladu s pravilom "ne sprašuj, ne povej“. Prepoved javnega izpostavljanja homoseksualcev v vojski so sicer ukinili septembra lani.

"Glede na to, kaj vemo o dogodku in glede na našo trenutno politiko, podajamo dovoljenje našim vojakom, da se letošnje parade lahko udeležijo v uniformah,“ je povedala Rene Barford z ministrstva za obrambo.

Vojaki se morajo parade udeležiti v prostem času. Veliko število vojakov se je parade ponosa v San Diegu udeležilo že lani, a so bili namesto v uniforme odeti v vojaške majice s kratkimi rokavi. "Danes je odličen dan za ponos,“ je bil navdušen vodja organizacije LGBT v San Diegu, Dwayne Crenshaw. "Veseli smo, da bomo lahko v San Diegu počastili našo državo in naše vojake s spoštovanjem in ponosom. Boj za enakopravnost še ni končan, tudi ni enostaven, to pa je ogromen skok v pravo smer,“ je zaključil.

V sklopu direktive "ne sprašuj, ne povej“ (DADT - "don't ask, don't tell“), uveljavljene leta 1993, so lahko v vojski služile le tiste homoseksualne osebe, ki svoje spolne usmerjenosti niso javno razglašale oziroma priznale. Predsednik Barack Obama je z njeno ukinitvijo lani izpolnil obljubo, ki jo je dal v predvolilni kampanji leta 2008.