Marca leta 2011 je prvič vstalo ljudstvo v Deri

Zahtevali so takojšnji izpust 14 šolarjev, ki so bili aretirani zato, ker so na zid napisali sicer dobro znani egiptovski slogan, ''Ljudje hočejo padec režima''. Protestniki so demonstracije izkoristili tudi za poziv k več demokraciji in svobodi. Med sicer mirnimi protesti so vladne vojaške sile prvič izstrelile naboje v civiliste in ubile štiri ljudi, ko pa so nedolžne žrtve želeli pokopati, so vladni militanti streljali še na njih in ubili še enega človeka.

Upor iz Dere je kmalu prerasel lokalni nadzor, vladne sile so v poskusu, da bi ga zatrle, tja poslale močne vojaške skupine, ki so pobile več kot ducat ljudi. Oklepniki so podirali celotna stanovanjska naselja, vojaške čete so vdirale v domove in s seboj odpeljale vsakogar, ki naj bi sodeloval v demonstracijah.

Sršenja gnezda

Ubitih je bilo 76 ljudi, potem ko je vojska streljala neposredno v množico protestnikov.
Kot se je kmalu izkazalo, pa vojska tudi z orožjem ni mogla čez ljudstvo. Na daleč sta bila vladni in protivladni aktivistični tabor videti kot nasprotujoča si gnezda sršenov. Bolj, ko sta drezala drug v drugega, bolj sta bila razjarjena. Vojska upora v Deri ni mogla zatreti, le še razširila ga je. Vstala so mesta Banijas, Hama, predmestje Damaska.


Vojska je proteste še nadalje pokušala zatreti, kljub večkratnim pozivom in opozorilom mednarodni skupnosti, naj nehajo izvajati nasilje nad civilisti. Do sredine maja je življenje izgubilo že 1000 ljudi.

Vlada začela izkrivljati podatke

Junija 2011 so oblasti sporočile, da so protivladne sile ubile 120 pripadnikov varnostnih sil. A kot se je kasneje izkazalo, ni šlo za napad protivladnih sil na vladne, temveč zgolj za protinapad. Ko so vladne sile streljale na pogrebnike, ki so pokopavali žrtve predhodnih protestov, so ti odgovorili nazaj z napadom. Iz mesta Džisr al Šugour je zaradi strahu pred maščevanjem zbežalo na tisoče ljudi.

19. in 20. decembra so vladne sile izvedle nov pokol. V Džabal al Zaviji v Idlibu so postrelili več kot 70 protivladnih vojakov, ki so varovali mesto. Na stotine jih je pobegnilo. Sile Bašarja al Asada so kot že tolikokrat poprej zanikale masaker, so ga pa kasneje potrdile priče in celo poročilo Human Rights.
Observatorij za Sirijo s sedežem v Londonu je kasneje dodal, da so vladne sile v drugem dnevu pokola izsledile še 111 aktivistov in jih ubile v. organiziranem pokolu.

Februarja letos so sirske sile začele napadati uporniški Homs, kar se je sprevrglo v obstreljevanje, ki je trajalo mesec dni. Zgodnja poročila so sicer navajala 200 žrtev, a so število nato znižali na četrtino.


Ženske in otroci s prerezanimi vratovi, vlada spet ignorantska

Marca letos, le tri mesece nazaj, so v Homsu našli 45 trupel, večinoma žensk in otrok. Imeli so prerezane vratove in vbodne rane. Nekateri so bili požgani do neprepoznavnosti z vrelim oljem, imeli so polomljene kosti.

Opozicija in človekoljubne organizacije so dejale, da so jih pobile pro-Asadove milice šabiha.
Sirska vlada je (zopet) obtožila  ''oborožene teroristične skipine'', ki da so ''ugrabile prebivalce Homsa'', jih pobili na okruten način, nato pa trupla odvrgle tako, da bi s tem diskreditirali in oblatili sirsko vlado.

Houla je svet pustila brez besed

Le slab mesec kasneje, aprila letos, so vojaške sile napadle Taftanaz v Idlibu. Dva dneva so zračne sile obstreljevale vas, pobile pa 57 ljudi. Poročilo Sveta za človekove pravice je v poročilu maja z naslovom Požgali so mi srce navedlo vse izvensodne usmrtitve, poboje civilistov, uničevanje stanovanjskih objektov, kot tudi strašljiva mučenja in nelegalno pridržanje talcev.

Kar je sledilo v Houli letos maja je bil še nikoli viden in kljub vsem grozotam, ki jih je Sirija že preživela, povsem nepričakovan incident. Opazovalci ZN so potrdili poboj 108 civilistiov, v večini žensk in otrok. O tragediji in osebnih izpovedih le nekajletnih otrok, ki so pohde pehote z noži in pištolami po hišah nedolžnih civilistov preživeli le zato, ker so se mazali s krvjo in skrivali pod trupli, smo poročali tudi mi:

Deček, ki je preživel sirski masaker: Premazal sem se z bratovo krvjo, da bi mislili, da sem mrtev


Vlada je spet obsodila teroriste, a tokrat so preživeli in tudi človekoljubne organizacije pokazali s prstom na vladno vojsko in paramilitantsko skupino Šabiho.

Današnji pokol je najverjetneje najhujši do sedaj

Vlada Bašarja al Asada, ki jo mednarodne skupnosti pozivajo k odstopu in prenehanju pobijanja civilistov, še kar pa ji ob strani stoji Rusija. Moskva tja celo pošilja ''obrambne'' sisteme.

Današnji pokol je torej le eden v seriji podobnih. Razmere v Siriji so zastrašujoče. V kolikor bo število žrtev, o katerih poročajo uporniki, potrjeno s strani mednarodnih organizacij, bo to najhujši poboj do sedaj.

Več o današnjem napadu si lahko preberete tukaj:

Najhujši množični pokol civilistov v Siriji: Tanki, zračne sile in pehota pobili 200 ljudi