Francoski premier je v govoru izzval napovedi, da bo Francija v letošnjem letu namesto načrtovane 0.7 odstotne gospodarske rasti zabeležila zgolj 0,3 odstotne, za leto 2013 pa namesto napovedanih 1,75 zgolj 1,2 odstotka.

V načrtih, ki se skladajo s predvolilno napovedjo francoskega predsednika Hollanda, da v pot iz krize ne vodi zgolj varčevanje, temveč tudi ponovni zagon gospodarstva, je Ayrnault naštel zaposlitev večjega števila učiteljev in policistov, 150 tisoč novih državno subvencioniranih delovnih mest in vzpodbude za bolj konkurenčno industrijo.

Prav tako je v današnjem govoru napovedal, da bo država pomagala pri vzpodbujanju inovativnosti industrije, do konca leta pa je napovedal ustanovitev javne investicijske banke, v kratkem pa naj bi se vlada soočila tudi s problemi avtomobilskega sektorja.

Urad za revizijo pozval k varčevanju

Včeraj smo poročali, da ekonomisti že nekaj mesecev opozarjajo na nižjo gospodarsko rast v Franciji, ki ustvarja vedno nižje prihodke v državni proračun ter nevarno povečuje razliko med prihodkovno in odhodkovno stranjo proračuna.

Kljub opozorilom, da bo morala nova francoska socialistična vlada v prihodnjih mesecih močno omejiti število zaposlenih v javnem sektorju in pričeti s strogim varčevanjem, če želi v naslednjem letu doseči ciljni nivo proračunskega primanjkljaja, ki ga je postavila Evropska unija, Hollande očitno (za zdaj) še vedno ostaja zvest predvolilnim obljubam o zagonu gospodarstva in da proračuna ne bo reševal na način Grčije.