Nova francoska socialistična vlada bo morala v prihodnjih mesecih močno omejiti število zaposlenih v javnem sektorju in pričeti s strogim varčevanjem, če želi v naslednjem letu doseči ciljni nivo proračunskega primanjkljaja, ki ga je postavila Evropska unija, je danes sporočil francoski Urad za revizijo. Samo v letošnjem letu mora privarčevati novi šest do deset milijard evrov, v naslednjem letu pa vsaj 33 milijard, navaja Bloomberg.

Ekonomisti že nekaj mesecev opozarjajo, da vedno nižja gospodarska rast v Franciji ustvarja vedno nižje prihodke v državni proračun, s tem pa se razlika med prihodkovno in odhodkovno stranjo proračuna nevarno veča. Novi predsednik Francois Hollande naj bi problematiko do konca predsedniških volitev spretno skrival, v svoji predvolilni kampanji pa je obljubljal, da Francijo v primeru težav s proračunom ne bo reševal na način, ki ga je doživela Grčija.

Nižanje proračunskih odhodkov v naslednjem letu v višini 33 milijard evrov je enako 3,3 odstotka državnega proračuna "Leto 2013 bo ključnega pomena, izoblikovanje enačbe državnega proračuna bo težko, zaradi nižanja gospodarske aktivnosti v letošnjem letu pa še mnogo težje, kot smo pričakovali," je povedal vodja francoskega revizorskega odbora Didier Migaud in dodal: "Varčevanje bo zahtevalo tako močno varčevanje v javni porabi, kot višanje davkov."