"Genocid v Srebrenici ni stvar subjektivnega dojemanja. Je jasno določeno kaznivo dejanje, ki ga je v končnih in pravnomočnih obsodbah v številnih primerih potrdilo tudi Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu. Sodišče je tudi sklenilo, da se je genocid zgodil v Srebrenici in ga ni moč zanikati," je sporočil Mark Toner, tiskovni predstavnik State Departmenta.

ZDA menijo, da ima Nikolić priložnost, da konstruktivno učinkuje na situacijo v regiji, "toda takšne neutemeljene izjave o Srebrenici in drugih vojnih zločinih so neproduktivne za stabilnost in spravo v regiji."

Predstavnik State Departmenta je vse strani še pozval, naj ukrepajo v smeri sodelovanja in sprave.

Odkar je pred nekaj tedni postal predsednik Srbije, je Tomislav Nikolić že nekajkrat močno razburil mednarodno javnost. Že pred predsedniškimi volitvami je za nek nemški časopis izjavil, da je bil Vukovar srbski in da se Hrvati tja nimajo kaj vračati, potem je dejal, da se Srbija ne bo nikoli odrekla Kosovu, pred nekaj dnevi pa je v intervjuju za črnogorsko televizijo povedal, da "v Srebrenici ni bilo genocida". Priznal je sicer, da se je zgodil "velik zločin", ki so ga izvedli pripadniki srbskega naroda, ki "jih je treba najti, postaviti pred sodišče in kaznovati".