Raziskava družbe BVA, katere izide na spletni strani objavlja francoski dnevnik Le Monde, je še pokazala, da lahko skrajno desna Nacionalna fronta računa na okoli 16-odstotno podporo, skrajna levica pa na devet odstotkov glasov. Skupaj bi stranke levice dobile okoli 47 odstotkov glasov, je še pokazala raziskava.

V Franciji bodo parlamentarne volitve, ki potekajo v dveh krogih, 10. oziroma 17. junija. Ključno vprašanje pred volitvami je, ali bodo socialisti, potem ko že imajo večino v senatu in je njihov kandidat Francois Hollande postal predsednik države, z zavezniki na levici zbrali dovolj glasov za oblikovanje vlade.

Za Hollandea je zmaga socialistov ključna, če želi uveljaviti svoj program. Ob zmagi desnice bi moral namreč predsednik v "kohabitacijo" z desnosredinsko vlado, kar bi njegovo delo močno otežilo.

"Francozi morajo razumeti, da bo v državi izbruhnila politična kriza, če bo na volitvah zmagala desnica," je sredi maja dejala tiskovna predstavnica vlade Najat Vallaud-Belkacem.

Kohabitacija se ne bi zgodila prvič

Kohabitacija, kot v Franciji imenujejo sobivanje predsednika in vlade z različnima političnima usmeritvama, se sicer ne bi zgodila prvič. Z njo se je moral soočiti tudi zadnji socialistični predsednik pred Hollandeom Francois Mitterrand.

V Franciji parlamentarne volitve potekajo v dveh krogih. Drugi krog izvedejo v okrožjih, kjer v prvem krogu nobeden od kandidatov ne dobi več kot 50 odstotkov glasov. V drugem krogu se pomerijo kandidati, ki so v prvem zbrali več kot 12,5 odstotka glasov.

Za 577 sedežev v nacionalni skupščini se bo potegovalo okoli 6600 kandidatov, od katerih je 40 odstotkov žensk.

Po volitvah možne menjave v francoski vladi

Po volitvah bi utegnilo priti do zamenjav v francoski vladi, ki so jo socialisti oblikovali po zmagi Hollandea na predsedniških volitvah. Za poslansko mesto se bo potegovalo 26 od 34 ministrov, v skladu z nepisanim pravilom pa v vladi ostanejo le tisti ministri, ki so na volitvah uspešni.

Na volitvah bo kandidiral tudi premier Jean-Marc Ayrault, ki pa bo po pisanju medijev skoraj zagotovo izvoljen.

Socialisti imajo zdaj v parlamentu 204 poslance, UMP pa jih ima 314. Skrajna levica ima 20 poslancev, medtem ko skrajno desna Nacionalna fronta v iztekajočem se mandatu v nacionalni skupščini ni imela poslancev.

Vodji obeh skrajnih strank, levičar Jean-Luc Melenchon in desničarka Marine Le Pen, pa se bosta 10. junija pomerila v istem okrožju, v rudarskem mestu Henin-Beaumont na severu Francije.

Na desni sredini, v UMP, se je, potem ko je bil dosedanji vodja stranke Nicolas Sarkozy poražen na predsedniških volitvah, razvnel boj za to, kdo bo stranko vodil v prihodnje. Za položaj se potegujeta nekdanji premier Francois Fillon in generalni sekretar stranke Jean-Francois Cope.