Na čelo zunanjega ministrstva, kjer je že bil med letoma 2004 in 2006, se vrača 83-letni Petros Moliviatis. Nekdanji načelnik generalštaba grške vojske Frangos Frangulis je bil imenovan za obrambnega ministra. Finančno ministrstvo pa bo vodil George Zanias, nekdanji vodja sveta finančnih strokovnjakov v okviru grškega finančnega ministrstva in eden ključnih pogajalcev pri reševanju grške dolžniške krize, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot izhaja iz sredinega dogovora predsednika države Karolosa Papuljasa s predsedniki največjih grških strank, potem ko so se izjalovili vsi poskusi oblikovanja vlade po predčasnih parlamentarnih volitvah 6. maja, začasna vlada ne bo smela sprejemati nobenih mednarodno zavezujočih odločitev. Prav tako ne bo sprejemala novih zakonov. Njena naloga bo predvsem pripraviti državo na nove volitve.

A ta politična negotovost in kriza, iz katere se Grčija ne more in ne more izkopati, skrbi mednarodne trge. Vse več pa je tudi vprašanj glede nadaljnje prihodnosti Grčije v območju evra. Druge predčasne parlamentarne volitve v Grčiji v manj kot dveh mesecih bi tako lahko tudi odločile, ali bo ta država ostala v območju evra.

Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da bodo Grki junija najverjetneje največ glasov namenili levičarski stranki Siriza, ki nasprotuje strogim varčevalnim ukrepom, ki jih je Grčija sprejela v zameno za mednarodno finančno pomoč.

Vodja Sirize Aleksis Cipras pa je v sredo v pogovoru za BBC Evropsko unijo in nemško kanclerko Angelo Merkel obtožil, da "igrata poker z življenji ljudi v Evropi". Po njegovih besedah se bo "bolezen zategovanja pasu, če uniči Grčijo, razširila po preostali Evropi".

Danes se je sicer na ustanovnem zasedanju sešel tudi parlament, ki so ga Grki izvolili na volitvah 6. maja, vendar ga bodo najverjetneje že v petek ali soboto razpustili pred novimi volitvami 17. junija.