John Brennan, pomočnik ameriškega predsednika za boj proti terorizmu in domovinsko varnost, je včeraj potrdil, da FBI zdaj preučuje zaseženo eksplozivno napravo in skuša ugotoviti, ali gre za izboljšano inačico detonatorja, s katerim je Umar Faruk Abdulmutalab iz Nigerije za božič leta 2009 sedel na letalo za Detroit. Na srečo takrat bomba v spodnjicah terorista ni eksplodirala. Ko se je letalo približevalo Detroitu in je Abdulmutalab sprožil napravo, se je aktiviral zgolj detonator, zaradi česar se je vnela njegova noga. Februarja letos je bil Abdulmutalab obsojen na štiri dosmrtne kazni in 50 let strogega zapora.

Po poročilih AP in drugih virov so preiskovalci nov napad na ZDA preprečili z aretacijo za zdaj še neimenovane osebe v neki državi zunaj Jemna. Domnevni terorist, ki je priprt na neznani lokaciji, v trenutku aretacije pri sebi še ni imel vozovnice za letalo, poudarjajo viri. Toda navodila in eksplozivna naprava, ki so ju našli pri njem, so preiskovalce prepričali, da je domnevni samomorilski atentator deloval po navodilih podružnice Al Kaide v Jemnu. Bombo naj bi namreč izdelal Ibrahim Hasan Al Asiri, oče božične bombe iz leta 2009 ter eksploziva v kartušah za tiskalnike, ki bi jih morali s tovornimi letali leta 2010 prepeljati v ZDA. Transport eksploziva, za katerega ni znano, ali naj bi eksplodiral med poletom nekaj tovornih letal, so pravočasno preprečili.

Po namigu New York Daily News, lokalnega časnika na Manhattnu, je vso operacijo, s katero naj bi Al Kaida ZDA poslala darilo ob prvi obletnici smrti Osame bin Ladna, zasnoval Fahd Mohamed Al Kuso, 37-letni poveljnik Al Kaide za operacije v tujini. Kuso, za katerega so ameriške oblasti razpisale visoko tiralico, je bil obtožen organizacije atentata, s katerim so v Jemnu leta 2000 preluknjali ameriški rušilec Cole in ubili 17 marincev. Minulo nedeljo je Cia sporočila, da je z brezpilotnim letalom z raketo usmrtila Kusa, ko je v neki dolini na jugu Jemna izstopil iz avtomobila.

Sosledje dogodkov vodi k hipotezi, da so ameriški obveščevalci z zajetjem domnevnega terorista sredi aprila dobili dostop do informacij o gibanju Kusa ter od AP zahtevali, da novice ne objavi vse do njegove usmrtitve. Viri poročajo, da naj bi Kuso očetu jemenskih bomb Al Asiriju dal nalogo za izdelavo nove, tehnološko izpopolnjene bombe za napad na Ameriko.

Po predhodnih informacijah ameriških obveščevalnih služb je Kuso novembra lani v hierarhiji izredno aktivne Al Kaide v Jemnu nadomestil v podobnih okoliščinah usmrčenega Anvarja Al Avlakija. Ker je bil Avlaki ameriški državljan, je njegova usmrtitev sprožila ostre reakcije ameriške javnosti, ki je predsedniku Obami očitala nezakonito usmrtitev ameriških državljanov brez sodnega postopka.

Pete King, predsednik odbora za domovinsko varnost kongresa, je izjavil, da vsa preiskava, ki skuša razvozlati podrobnosti nove zarote proti ZDA, poteka v več državah in da še ni končana. Ne glede na to je AP v ponedeljek objavil novico, ki jo je bila ameriška vlada včeraj prisiljena potrditi.