Nova Demokracija Antonisa Samarasa naj bi po navedbah italijanske tiskovne agencija Ansa dobila od 17 do 20 odstotkov glasov. Njena dosedanja koalicijska partnerica, doslej najmočnejša stranka v državi Pasok, je zdrsnila na šele tretje mesto in naj bi dobila od 14 do 17 odstotkov glasov. Obe sta izgubili po več kot 30 odstotkov podpore v primerjavi s prejšnjimi volitvami.

Volivci so tako pričakovano kaznovali glavni stranki, ki sta sprejeli drastične varčevalne ukrepe, s katerimi se skuša država izvleči iz hude finančne in gospodarske krize. So pa po drugi strani nagradili neonacistično stranko Zlata zora, ki se je, kot vse kaže, prvič v skoraj 40 letih prebila v parlament. Triodstotni volilni prag naj bi zanesljivo presegla, saj ji projekcije napovedujejo od šest do osem odstotkov glasov.

Na drugo mesto se je - med Novo Demokracijo in socialističnim Pasokom - uvrstila levičarska stranka Siriza, ki ostro nasprotuje varčevalnim ukrepom. Dobila naj bi od 15,5 do 18,5 odstotka glasov. To je 4,6 odstotka več kot na volitvah pred tremi leti.

Ker so razlike med strankami na prvih treh mestih glede na projekcije, ki so jih naročili grški mediji, precej majhne, strokovnjaki za javnomnenjske raziskave opozarjajo, da bi se lahko dejanska razvrstitev razlikovala od anketne.

Prve uradne rezultate volitev sicer pričakujejo še nocoj.

Dogajanje čez dan

V Grčiji so se z odprtjem volišč ob 6. uri po srednjeevropskem času začele predčasne parlamentarne volitve. Te potekajo v senci nasprotovanja varčevalnim ukrepom, v katere je bila prisiljena grška vlada. Volitve po napovedih ne bodo prinesle jasnega zmagovalca, je pa pričakovati vzpon populističnih strank.

Zadnje javnomnenjske raziskave napovedujejo, da bo izid tokratnih volitev eden najbolj negotovih v zadnjih desetletjih. Od 32 strank, ki se potegujejo za 300 sedežev v parlamentu, bi se jih lahko v hram demokracije uvrstilo rekordnih deset, to pa pomeni, da bo sestavljanje vlade zelo težavno.

Papademos upa na novo vlado še ta teden

Kljub temu je premier v odhodu Lukas Papademos danes izrazil pričakovanje, da bodo novo vlado oblikovali še "ta teden". "Mislim, da da," je Papademos odgovoril na vprašanje, če bodo novo vlado lahko sestavili tako hitro, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vsi smo se strinjali, da so te volitve najpomembnejše. Vsi morajo sprejeti odločitve ne le o tem, kdo bo vladal, ampak tudi o poti države za naslednja desetletja," je poudaril Papademos ob oddaji glasu v Atenah, je poročala grška televizija.

Po zadnjih anketah sta v vodstvu stranki vladne koalicije, Nova Demokracija s 23 odstotki podpore, in socialistična stranka Pasok z okoli 16 odstotki. Obe izgubljata podporo na račun bolj skrajnih strank z obeh koncev političnega spektra.

Med novimi strankami, ki bodo po pričakovanjih vstopile v enodomni parlament, je tudi skrajno desničarska Zlata zora. Tri manjše levičarske stranke, ki ravno tako nasprotujejo mednarodni pomoči za rešitev dolžniške krize, naj bi zbrale okoli deset odstotkov glasov.

Kdorkoli bo prevzel vodenje nove grške vlade, ga v prihodnjih štirih letih čaka težka naloga - izpolnitev proračunskih ciljev, dogovorjenih z Evropsko unijo in Mednarodnim denarnim skladom (IMF). V to so vključeni tudi 11 milijard evrov vredni novi ukrepi, ki morajo biti sprejeti do junija.

Venezelosa izžvižgali

Po navedbah grškega notranjega ministra Tasosa Gianicisa volitve za zdaj potekajo brez večjih zapletov. "Upamo, da bo tako ostalo še naprej," je dejal Gianicis, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kljub temu so na volišču v drugem največjem grškem mestu Solun izžvižgali vodjo socialistične stranke Pasok Evangelosa Venezelosa, ko je oddal svoj glas. Pri tem so ga zmerjali, da je tat, nekdo pa mu je očital, da je moral v Nemčijo, da je našel zaposlitev, poroča AFP.

Venezelos je bil v Papademosovi tehnokratski vladi na položaju ministra za finance, sodeloval je tudi pri pogajanjih Grčije z EU in IMF.

Volišča se bodo zaprla ob 18. uri po srednjeevropskem času, prve neuradne izide pa je pričakovati okoli 19. ure, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sicer pa bi današnji dan lahko označili za mednarodni supervolilni dan, saj volitve potekajo tudi v Italiji, Franciji, Armeniji in Srbiji.