V drugi krog predsedniških volitev v Srbiji sta se danes uvrstila dosedanji predsednik Boris Tadić in nacionalist Tomislav Nikolić. Kot je po preštetju glasov s 1000 od skupaj 8000 volišč objavil Center za svobodne volitve in demokracijo, naj bi Tadić dobil okoli 26,8 odstotka glasov, Nikolić pa okoli 25,6 odstotka.

Dogajanje čez dan

V Srbiji so se ob 20. uri zaprla volišča na današnjih predsedniških, parlamentarnih in lokalnih volitvah. Zaradi gneče na nekaterih voliščih so pristojne oblasti sporočile, da bodo volivci, ki so bili na voliščih ob 20. uri, še vedno lahko oddali svoj glas. Do 18. ure je sicer glasovalo 48,2 odstotka volivcev. Glasovanje je potekalo mirno.

Kot je dejal Marko Blagojević iz Centra za svobodne volitve in demokracijo (CeSID), bodo prve rezultate volitev objavili okoli 21.30.

Po navedbah Blagojevićja sicer med glasovanjem ni prišlo do večjih nepravilnosti, prav tako ni bilo večjih odstopanj od preteklih volitev pri volilni udeležbi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Srbske predsedniške in parlamentarne volitve so ob podpori Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) potekale tudi na Kosovu. Tudi tu je glasovanje po besedah tiskovnega predstavnika Ovseja Nikole Gaona potekalo nemoteno, zabeležili niso nobenih incidentov.

Volivci na Kosovu so se ponekod pritožili, ker njihovih imen ni bilo na volilnih seznamih. Zaradi zmanjšanega števila volišč in napak na volilnih seznamih so ponekod na oddajo glasu čakali dvajset minut.

Za sedeže se je potegovalo 18 volilnih list

Svoj glas je na volitvah v Srbiji do 18. ure oddalo 48,2 odstotka upravičencev, je dejal predsednik republiškega zavoda za statistiko Dragan Vukmirević. V osrednji Srbiji je glas oddalo 48,4 odstotka upravičencev, v Vojvodini, kjer so potekale tudi pokrajinske volitve, 47,9 odstotka, v Beogradu pa 46,3 odstotka volivcev.

Za sedeže v 250-članski srbski skupščini se je potegovalo 18 volilnih list, skupaj pa več kot 3000 kandidatov. Glavni tekmici za zmago sta koaliciji okoli doslej vladajoče Demokratske stranke (DS) predsednika Borisa Tadića ter Srbske napredne stranke (SNS) nacionalista Tomislava Nikolića.

V boj za položaj predsednika države se podaja 12 kandidatov. Glavna tekmeca za zmago sta Tadić in Nikolić, ki sta bila v anketah pred volitvami precej izenačena. Najverjetneje se bosta za končno zmago pomerila v drugem krogu 20. maja.

Srbski volivci naj bi ob tokratnih volitvah imeli pred očmi imeli zlasti gospodarske težave, ki pestijo državo, in ne napetosti v zvezi s Kosovom ali odnosov z Zahodom.

Škandal na srbskih voliščih: Ponujali denar v zameno za glasove, razbijali volilne skrinjice

Tuji portali poročajo, kako je v Novem Sadu prišlo že do dveh incidentov. Malce pred dvanajsto uro je morala posredovati policija, saj je član volilnega odbora razbil volilno skrinjico. Glasovanje je bilo začasno prekinjeno, a se sedaj nadaljuje normalno.

Okoli pol ene ure popoldan pa je policija prijela in z volišča odvedla tudi več moških, ki so v zameno za glasove ene od strank ponujali plačilo v višini približno 20 evrov.

Volitve so, kot kažejo podatki Centra za svobodne volitve in demokracijo (Cesid), pritegnile več zanimanja kot na parlamentarnih volitvah leta 2008. Po podatkih Cesida je do 14. ure volilo 32,1 odstotka volivcev oziroma 2,7 odstotne točke več kot pred štirimi leti, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Za sedeže v 250-članski srbski skupščini se sicer poteguje 18 volilnih list, skupaj pa več kot 3000 kandidatov. Glavni tekmici za zmago sta koaliciji okoli doslej vladajoče Demokratske stranke (DS) predsednika Borisa Tadića ter Srbske napredne stranke (SNS) nacionalista Tomislava Nikolića.

Ankete v minulih dneh so napovedovale zmago SNS, a po mnenju analitikov bodo vlado v vsakem primeru sestavili demokrati, saj naj bi imele več potencialnih koalicijskih partnerjev.

Prvi neuradni izidi okoli 21.30

V boj za položaj predsednika države se podaja 12 kandidatov. Glavna bitka se bo bila med Tadićem in Nikolićem, ki sta precej izenačena. Najverjetneje pa se bosta za končno zmago pomerila v drugem krogu 20. maja.

Na volišča je danes pozvanih dobrih sedem milijonov volivcev, ki bodo lahko svoje glasove do 20. ure oddali na več kot 8500 voliščih, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Prve delne neuradne izide volitev je po zaprtju volišč pričakovati okoli 21.30, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsedniške in parlamentarne volitve bodo ob podpori Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi potekale tudi na Kosovu, lokalne volitve pa je Beograd zaradi nasprotovanja mednarodne skupnosti odpovedal. Kljub temu jih nameravajo kosovski Srbi v dveh občinah izvesti.

Sicer pa bi današnji dan lahko označili za mednarodni supervolilni dan, saj volitve potekajo tudi v Italiji, Franciji, Armeniji in Grčiji.