Aktivisti trdijo, da je bilo med ubitimi v Hami 13 otrok in 16 žensk, več trupel pa naj bi bilo še zakopanih pod ruševinami. Videoposnetki, objavljeni na opozicijskih spletnih straneh, prikazujejo porušene hiše v Hami in ljudi, ki z golimi rokami v ruševinah iščejo morebitne preživele.

Sirski nacionalni svet je zaradi nasilja v Hami danes zahteval sklic nujne seje Varnostnega sveta ZN. Kot je navedel, so bile žrtve na poti na srečanje z opazovalci ZN, ko je na območje padla granata.

Sirska opozicija pravi, da je bilo v dveh tednih, odkar je v veljavi prekinitev ognja, ubitih več kot 300 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sirske oblasti so danes upornike obtožile, da so od 12. aprila več kot 1300-krat kršili prekinitev ognja. O vseh kršitvah so obvestile posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana.

Rusija je sirske upornike prav tako obtožila, da izvajajo obsežno kampanjo terorja, katere cilj je ubiti čim več civilistov. "Opozicijske skupine v bistvu spet izvajajo obsežen teror v regiji," je izjavil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič. Ob tem je pozval režimske sile, naj v celoti izvajajo svoje obveznosti iz Annanovega mirovnega načrta.