Ikea v Franciji je sprožila notranjo preiskavo, potem ko so v javnost prišle obtožbe, da je najemala zasebne preiskovalce za zbiranje podatkov o zaposlenih in nekaterih strankah. Preiskava je odkrila prakse, ki kršijo pravico do zasebnosti, so razkrili v družbi. "Ikea v celoti obsoja odkrite prakse," poudarjajo ob tem.

Ikea naj bi po poročanju časnika Le Canard Enchaine v Franciji plačevala za nezakonit dostop do podatkov francoske policije, s katerimi je preverjala zaposlene, stranke in celo neko osebo, ki se je zgolj približala njihovemu zemljišču.

Časnik je objavil tudi elektronsko pošto med menedžerji in zasebnimi preiskovalci. Pohištveni velikan naj bi sicer po navedbah časnika zahteval okoli 200 vpogledov v kazenske kartoteke in registracije vozil.

Primer preiskuje tudi francoska policija, ki je že opravila tudi hišno preiskavo na sedežu podružnice v Parizu. Do ugotovitev preiskave je Ikea na dopust poslala tri zaposlene, ob tem pa je ustanovila delovno skupino, ki bo delala na "krepitvi vrednot in etičnih standardov", da se takšna situacija "nikoli ne bo ponovila". Ikea ima v Franciji 29 trgovin.