Martinovića so prijeli na mejnem prehodu pri Metkoviću, ko je nameraval prestopiti v BiH, na podlagi hrvaške tiralice iz leta 2008, je v četrtek potrdila tiskovna predstavnica hrvaškega notranjega ministrstva Jelena Bikić. Sicer pa ni želela pojasniti, ali so ga prijeli na podlagi obtožnice za umor Jasmine Đukić v Mostarju ali zaradi kakšnega drugega kaznivega dejanja.

Kot danes poroča Jutarnji list, bodo Martinoviću znova sodili na zagrebškem sodišču zaradi obtožnice za umor Đukićeve, ki se je zgodil leta 1996. Martinović je bil obsojen na osem let zapora zaradi umora Mostarke, vendar pa je hrvaško vrhovno sodišče razveljavilo prvostopenjsko razsodbo in zahtevalo vnovično sojenje.

Tožilstvo bremeni Martinovića, da je s pripadniki svoje vojaške enote marca 1996 vdrl v stanovanje Đukićeve in jo umoril, da bi dobili njeno stanovanje, ki so ga nato prodali. Poleg Martinovića so sodili tudi Draganu Raspudiću, ki je bil obsojen na deset let zapora in je kazen že prestal.

Haaško sodišče je Martinovića obsodilo zaradi vojnih zločinov proti Bošnjakom v Mostarju in Hercegovini v primeru, v katerem je bil obsojen tudi Mladen Naletilić, bolj znan kot Tuta. Naletilić je bil poveljnik "kazenskega bataljona" Hrvaškega obrambnega sveta (HVO), Martinović pa njegov podrejeni kot poveljnik posebne, mostarske enote "kazenskega bataljona", v katerem so bili večinoma bivši obsojenci za različna kazniva dejanja.