Iranske oblasti so v preteklosti inšpektorjem IAEA že dvakrat preprečile ogled kompleksa, ki naj bi bil po trditvah zahodnih obveščevalcev del tajnega iranskega jedrskega programa. Je pa vodja iranskega jedrskega programa Mohamad Abasi prejšnji teden že dejal, da bi bil pregled izvedljiv, če bi ustrezni organi inšpektorjem IAEA izdali posebno dovoljenje. Abasi je sicer odločno zanikal, da bi v kompleksu potekale kakršne koli dejavnosti, povezane z jedrskim programom.

Ashtonova Iranu ponuja nadaljevanje pogajanj o jedrskem programu

Visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton je danes sporočila, da sta peterica stalnih članic Varnostnega sveta ZN in Nemčija Iranu ponudili nadaljevanje pogajanj o njegovem jedrskem programu. Kraj in čas nadaljevanja pogajanj še nista določena, je še sporočila Ashtonova.

Izrazila je upanje, da bo Iran pripravljen na "konstruktiven dialog, ki bo vodil do resničnega napredka pri odstranitvi dvomov glede njegovega jedrskega programa".

V pismu glavnemu iranskemu pogajalcu Saidu Džaliliju je predstavnica unije zapisala, da je cilj pogajanj "dolgoročna rešitev, ki bo obnovila mednarodno zaupanje v izključno miroljubno naravo iranskega jedrskega programa".

Iran sicer vseskozi trdi, da jedrsko tehnologijo razvija zgolj v civilne namere, medtem ko mednarodno skupnost skrbi, da je to le krinka za razvoj jedrskega orožja.

Zadnji krog pogajanj med Iranom in mednarodno skupnostjo je bil januarja lani v Carigradu, končal pa se je brez kakršnega koli dogovora.