V boju za drugo mesto sta bila kongresnik iz Teksasa Ron Paul (25 odstotkov) in nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum (24 odstotkov). Nekdanji predsednik predstavniškega doma kongresa Newt Gingrich pa je z enajstimi odstotki zasedel prepričljivo zadnje mesto. Udeležba je bila slaba, saj je glasove oddalo le okoli 50.000 volivcev. Poleg tega izidi zborovanj za delegate niso zavezujoči.

Država Washington bo na nacionalno konvencijo republikancev konec avgusta v Tampo na Florido poslala 43 delegatov. Trije bodo tam zaradi svojih vodilnih položajev, 40 pa bi se moralo razdeliti proporcionalno med kandidate glede na izide sobotnih strankarskih zborovanj. Romney bi jih moral dobiti 12, Santorum in Paul po deset, Gingrich pa pet.

Republikanci so v soboto v Washingtonu volili 1500 delegatov za državno konvencijo, ki bo 30. maja določila 43 delegatov za nacionalno konvencijo. Sobotni izidi za delegate na državni konvenciji in kasneje na nacionalni, niso zavezujoči in se lahko odločijo kakor želijo. Najpogosteje se seveda odločijo za tistega, ki se mu obeta zmaga.

Peta zaporedna zmaga

Romney je kljub temu v Washingtonu dosegel peto zaporedno zmago na strankarskih volitvah oziroma zborovanjih, odkar ga je Santorum 7. februarja ugnal v Minnesoti, Koloradu in Missouriju. Romney je nato nabral zmage v Arizoni, Michiganu, Wyomingu, Mainu in sedaj v Washingtonu, kar mu daje dobre možnosti za utrditev svojega vodilnega položaja v torek, ko bodo potekale volitve in zborovanja v desetih državah naenkrat.

Republikanska predsedniška kampanja se je v zadnjem letu dni že tolikokrat postavila na glavo, da so vse napovedi tvegane, vendar pa je vse več analitikov v ZDA, ki menijo, da se bo zgodilo to, kar je bilo bolj ali manj najbolj verjetno od samega začetka. Namreč, da bo Romney uspel osvojiti nominacijo in se bo 6. novembra na splošnih volitvah pomeril z demokratom Barackom Obamo.

Delegati

Za potrditev nominacije v Tampi mora imeti republikanski kandidat na svoji strani najmanj 1144 delegatov nacionalne konvencije. Vsi dosedanji seštevki delegatov za posameznega kandidata, ki jih delajo ameriški mediji, so le ocene in se razlikujejo od vira do vira, ker ima vsak svojo metodo napovedovanja.

Vsaka država ima namreč svoj sistem razdeljevanja delegatov, pri čemer jih velik del ni odvisen od izidov volitev ali zborovanj. Delegatskim seštevkom medijev je skupno le to, da Romney zanesljivo vodi. Največkrat se navaja izračun ameriške tiskovne agencije AP, ki Romneyju vključno z Washingtonom sedaj pripisuje 185 delegatov, Santorumu 90, Gingrichu 33 in Paulu 23.