V Ženevi se trenutno pod okriljem Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) pogajajo o dveh načrtih, kako zagotoviti prekinitev spopadov in vzpostaviti humanitarne koridorje za zagotavljanje pomoči prizadetim. A oba načrta bosta uspela le, če bodo Asadovi zavezniki ustrezno pritisnili nanj, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala Kodmanijeva.

"Če bi prišlo do tovrstne zaveze ruske vlade, bi nam to omogočilo, da se izognemo močnim vojaškim sredstvom za zagotovitev varnega prehoda humanitarnim delavcem," je dejala.

Rusija, ki nasprotuje strožjim mednarodnim sankcijam do Sirije, je sicer danes podprla predlog ICRC, da bi vsak dan v Siriji vsaj za dve uri veljala prekinitev ognja. Vendar pa Moskva nasprotuje uvedbi t.i. humanitarnih koridorjev, saj da bi jih lahko zlorabili za pošiljke orožja opozicijskim borcem.

To je danes v telefonskem pogovoru z iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom ponovil tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. Vsakršno tuje posredovanje je izključil, do rešitve mora priti znotraj Sirije, je dejal, kot navaja AFP.

Kodmanijeva je kljub temu napovedala, da bo sirski nacionalni svet, ki združuje opozicijo proti Asadovemu režimu, v petek v Tuniziji na konferenci "prijateljev Sirije" pozval k uvedbi humanitarnih koridorjev iz Libanona, Jordanije in Turčije. "Brez teh koridorjev ICRC sam ne bo zmogel odgovoriti potrebam na terenu," je dejala.

Opozorila je še, da se čas, ki ga ima svet na voljo za ukrepanje, izteka. "Ljudje v Siriji se počutijo zapuščene. Počutijo se, da jih je svet zapustil," je dejala.

Humanitarno krizo v Siriji sicer skušajo reševati tudi v Združenih narodih. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon v Sirijo pošilja svojo podsekretarko za humanitarne zadeve in pomoč Valerie Amos, ki naj bi ponovila poziv k "nujni vzpostavitvi humanitarnega dostopa", je v New Yorku sporočil tiskovni predstavnik ZN Eduardo del Buey. Kdaj naj bi Amosova odšla v Sirijo sicer še ni določeno.