Srečanje bi moralo biti že v torek, vendar je bilo preloženo na danes zaradi težav kosovske delegacije s prevozom iz Prištine v Bruselj. Kosovska delegacija je v belgijsko prestolnico potovala čez Dunaj, kjer pa so odpovedali let v Bruselj, s katerim naj bi prišla.

Tokratni dialog je pomemben za odločitev o tem, ali bo Srbija v začetku marca dobila status kandidatke za članstvo v EU. Dogovor o regionalnem sodelovanju in izvajanje doseženih sporazumov sta namreč dva od treh pogojev, ki ju je postavila EU.

V razpravi o izvajanju že sklenjenih sporazumov je v ospredju dogovor o integriranem upravljanju meje na severu Kosova, pri čemer evropska stran upa, da bo mogoče politični dogovor prevesti v prvo operativno fazo.

V povezavi z regionalnim sodelovanjem pa gre predvsem za vprašanje, ali bo Kosovo v prihodnje na regionalnih srečanjih sodelovalo v svojem imenu ali pod okriljem prehodne uprave ZN Unmik, torej v okviru resolucije VS ZN 1244.

V besedilu sporazuma, s katerim naj bi rešili vprašanje naziva Kosova na regionalnih srečanjih, naj bi bila ob besedi Kosovo zvezdica, ki bi uvajala opombo, in glavni problem za obe strani je, kaj bo pisalo v tej opombi, saj bo vsaka referenca nekako opredelila status Kosova.

V EU sicer poudarjajo, da dajeta obe strani preveč poudarka temu, kaj bo v opombi. To ponazarjajo z besedami, da je pomembna vsebina, ne opomba, češ da "ko bereš knjigo, tudi niso najpomembnejše opombe".

Napredek v dialogu sicer ni dovolj za dodelitev statusa kandidatke. Tretji pogoj, ki ga je decembra opredelil vrh EU, je tudi sodelovanje Srbije pri zagotavljanju nemotenega izvajanja mandatov evropske misije Eulex in operacije zveze Nato Kfor.

O statusu kandidatke za Srbijo bodo 27. februarja govorili zunanji ministri EU, a odločitev naj bi sprejel Svet EU za splošne zadeve, ki se sestane dan pozneje. Zadnjo besedo pa bodo imeli voditelji EU na zasedanju 1. in 2. marca v Bruslju.

Srbija je status pričakovala že decembra lani, vendar ga ni dobila, v glavnem zaradi nasilja na severu Kosova, kjer so tamkajšnji Srbi postavili barikade in v streljanju na pripadnike Kforja ranili več nemških in avstrijskih vojakov.