Nasilje, ki je izbruhnilo med protestniki in afganistansko policijo, je doslej zahtevalo pet življenj. Trije ljudje so umrli v provinci Parvan severno od Kabula, dva pa med spopadi med policijo in jeznimi Afganistanci v Kabulu in Džalalabadu na vzhodu države, so sporočili afganistanski zdravstveni viri.

Napeto je še zlasti v prestolnici Kabul, od koder poročajo, da so jezni Afganistanci metali kamenje na tamkajšnjo ameriško vojaško bazo. Protiameriški protestniki se poskušajo prebiti do središča mesta, ki ga je policija zaprla in na območje poslala okrepitve.

Iz tiskane izdaje Dnevnika: Ameriški boj za srca Afganistancev: korani zagoreli v infernu vojske

Pri tem je izbruhnilo nasilje, pri čemer so protestniki zažigali avtomobile in napadali trgovine. Slišati je bilo streljanje, ranjenih je bilo najmanj enajst ljudi, vendar zaenkrat ni znano, kdo je streljal.

Zaradi nastalih razmer je ameriško veleposlaništvo začasno zaprlo vrata, začasno pa so prekinili tudi vsa potovanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Džalalabadu je okoli tisoč jeznih Afganistancev blokiralo tamkajšnjo avtocesto, pri tem pa vzklikalo "Smrt Američanom, smrt Obami".

Poveljnik sil Isaf, ameriški general John Allen, je v torek priznal, da se je incident zgodil v ponedeljek zvečer, in se za to opravičil Afganistancem. Dejal je, da sežiganje Koranov ni bilo namerno in da so ga preprečili takoj, ko so ugotovili, za kaj gre. Ni pa pojasnil, kaj natanko se je zgodilo.