Te so se zdaj na svojevrsten način lotili v največjem ameriškem oporišču Bagram v osrednjem Afganistanu, prizorišču preteklih mučenj afganistanskih zapornikov. Vojaki so za močno zastraženimi zidovi oporišča v minulih dneh zažgali večje število koranov. "To se ni zgodilo namenoma," je včeraj v pisnem sporočilu za javnost in videoposnetku na spletnih straneh Isafa bes Afganistancev poskušal pomiriti general John Allen, poveljnik Natove misije pod Hindukušem.

Novico o zažigu koranov in drugih verskih tekstov so onstran bagramskih zidov ponesli afganistanski delavci. Med odvozom smeti iz oporišča so opazili zoglenele svete knjige in o svojem odkritju obvestili afganistanske oblasti.

"Ponujam iskreno opravičilo za žalitev, ki jo je ta dogodek povzročil predsedniku Afganistana, vladi Islamske republike Afganistan in seveda v prvi vrsti plemenitim ljudem Afganistana," se je s pepelom posipaval general Allen. Takoj ko so ugotovili, kaj se dogaja, so preprečili nadaljnje zažiganje koranov, je dodal. Zakaj so zagoreli korani in kdo je pod svete knjige podstavil vžigalico, bodo poskušali ugotoviti v že sproženi preiskavi dogodka. K preiskavi bodo povabili tudi Afganistance, da bi tako zagotovili čim večjo transparentnost.

Allenovo opravičilo so na afganistanski televiziji predvajali večkrat. Tako so v Isafu poskušali zajeziti negativne posledice razkritega skrunjenja koranov. Prejšnje incidente, s katerimi so večinoma ameriški vojaki pokazali svojevrsten način razumevanja cilja "osvojiti srca in glave Afganistancev", so namreč pogosto poskušali pomesti pod preprogo.

"Smrt Ameriki! Smrt nevernikom!" je pred oporiščem Bagram včeraj vpilo kakšnih 3000 protestnikov. Proti stražnim stolpom so metali molotovke in kamenje. Natove sile so jih poskušale razgnati, a so protestniki še kar vztrajali. Manjši protest zaradi zažiga koranov se je zgodil tudi v Kabulu.