Davek starim navadam

Vzrokov za hladilniške razmere v stanovanjih po Toskani je kar nekaj, od načina gradnje do, lahko bi rekli, toskanske mentalitete. Mnoge stare meščanske večstanovanjske hiše ne premorejo centralnega ogrevanja, izolacije je komaj za vzorec, okna imajo pretežno eno samo šipo, vgrajena pa so tako, da za zadosten dotok svežega zraka ni treba dodatno skrbeti s prezračevanjem. Poleg tega so stropi v firenških stanovanjih visoki najmanj tri ali štiri metre, kar še dodatno otežuje ogrevanje stanovanj.

To pa ne velja zgolj za stanovanja v več kot sto let starih stavbah. Tudi novejša stanovanja imajo večinoma visoke strope in so slabo izolirana. Ko Firenčanu rečeš, da bi bili stroški za ogrevanje precej nižji, če bi vsaj okna zamenjal ali jih zatesnil, ti pojasni, da je bolj zdravo, če v stanovanje neprestano doteka svež zrak. Ob tem je tudi povsem običajno, da ob vsakem večjem nalivu, ki ga spremlja močnejši veter, stanovanje zalije voda. Ob zaprtih oknih, seveda. Ko rečeš, da 18 stopinj ni normalna temperatura za stanovanje in da je v Sloveniji v stanovanjih 21 ali še več stopinj, se Firenčan čudi, od kje nam denar za takšen "luksuz".

Raje zmrzujejo

"Firenčani so najbolj skopi ljudje, kar jih poznam," pravi Slovenka, ki že precej let živi in dela v Firencah. Njeno najeto stanovanje v drugem nadstropju štirinadstropnega bloka je, kot pravi, vzorčen primer "varčevalnega" razmišljanja Firenčanov. "Raje, kot da bi zamenjali okna, zmrzujejo na 17 stopinjah. Izolacija je predraga, nova okna so predraga," pravi in dodaja, da je povsod enako. Tudi ko greš na obisk h kakšnemu domačinu.

Firenčani bodo v teh zimskih mesecih tako nesrečni ugotavljali, kako drag je plin v Italiji in kako veliko morajo plačati za ogrevanje. Zdaj je ura dve popoldne, stanovanje pa se je od šeste ure zjutraj, ko se vklopi plinska peč, komaj ogrelo na 21 stopinj. Pa še to ob izdatni pomoči toplote ob kuhanju kosila. Že v pol ure po izklopu ogrevanja zvečer se temperatura v stanovanju spusti na 20,5 stopinje, do jutra pa za pet stopinj. Kaj podobnega je v dobro izoliranih stanovanjih in hišah v Sloveniji nepredstavljivo.

Ugotovitve italijanskih potrošniških združenj, da italijanske družine ogrevanje s plinom stane od dva- do trikrat več kot Francoze ali Nemce, zato ni presenetljivo. Pa čeprav slednji krivdo v celoti valijo na visoke cene energije in davke. Da bi utegnil biti razlog visokih zneskov na položnicah v slabi izolaciji ali "burji v stanovanju", je mogoče prebrati le redko. Je pa pogosto med nasveti za znižanje stroškov najti nastavitev termostata na največ 19 stopinj Celzija.