Lavrov bo v torek obiskal Damask skupaj z vodjo ruske tajne službe SVR Mihailom Fradkovom. Cilj obiska bo stabilizacija razmer v Siriji in zagotovitev uvedbe hitrih demokratičnih reform, je danes pojasnilo rusko zunanje ministrstvo. Kakšna naj bi bila vloga Fradkova, ki v Damask z Lavrovom potuje po naročilu predsednika Dmitrija Medvedjeva, ni jasno.

Nekateri analitiki menijo, da bo Lavrov na obisku Asada poskušal prepričati, naj odstopi. Verjetna naj bi bila predvsem možnost, da bo ruski zunanji minister sirskega predsednika poskušal prepričati, naj sprejme načrta Arabske lige.

Sirska opozicija: Kitajska in Rusija režimu dali dovoljenje za ubijanje

Zahodne in arabske države so se sicer z ogorčenjem odzvale na sobotni veto Rusije in Kitajske na resolucijo o Siriji v Varnostnem svetu ZN. Ruski veleposlanik v ZN Vitalij Čurkin je odločitev za veto upravičeval, ker bi, kot je dejal, resolucija, kakršna je bila predlagana, "poslala neuravnotežen signal sirskim stranem".

Moskvi ni bila všeč ultimativna narava nekaterih določil v resoluciji, na primer zahteva po odstopu Asada. Prav tako je država zahtevala obsodbo nasilnih dejanj z "ekstremističnimi elementi" s strani opozicije. Moskva je zahtevala tudi jasno dikcijo, v skladu s katero resolucija ne bi mogla upravičiti vojaškega posredovanja mednarodne skupnosti v Siriji.

Tudi Ljubica Jelušič kritična do veta na resolucijo o Siriji

Sirska opozicija je po zavrnitvi resolucije v VS ZN ocenila, da sta Rusija in Kitajska Asadovemu režimu dali "dovoljenje za ubijanje". Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je ocenil, da bo veto še dodatno vzpodbudil sirski režim za uporabo sile proti protestnikom, britanski zunanji minister William Hague pa je menil, da sta Rusija in Kitajska razočarali sirsko ljudstvo.

Lavrov je sicer v pogovoru za avstralsko televizijo prejšnji teden zagotavljal, da Rusija ni prijateljica Asada. "Nismo zaveznik predsednika Asada. Nikoli nismo trdili, da njegovo vztrajanje na oblasti predstavlja rešitev krize," je dejal. Analitiki sicer menijo, da se Rusija boji odhoda Asada, ki bi Moskvo lahko stal na stotine milijonov dolarjev zaradi prekinitve orožarskih pogodb. Prav tako Asad po padcu režima libijskega samodržca Moamerja Gadafija velja za zadnjega zaveznika Rusije v regiji.

Kljub vetu ne bodo obupali

Ne bomo obupali in si bomo še naprej prizadevali v sodelovanju s sirskim režimom in opozicijo najti "politično rešitev" stanja v Siriji, je danes poudaril generalni sekretar organizacije Nabil al Arabi.

Veto na resolucijo "ne zanika dejstva, da obstaja jasna mednarodna podpora za odločitve Arabske lige," je v izjavi poudaril Arabi. 22-članska organizacija bo zato nadaljevala svoje aktivnosti, katerih cilj je predvsem ustaviti nasilje in ubijanje ter zaščita civilistov.

Arabska liga si bo prizadevala za "politično rešitev, ki bo zagotovila reforme in proces sprememb, ki jih zahteva sirsko ljudstvo in ki bi preprečili (...) kakršno koli tujo vojaško intervencijo", poudarja generalni sekretar organizacije.

ZDA bodo zaostrile sankcije

Ameriška državna sekretarja Hillary Clinton pa je danes v Sofiji obljubila okrepitev obstoječih sankcij proti režimu Bašarja al Asada in sprejem novih, s katerimi bi prekinili dotok sredstev in orožja v Sirijo. "Poskušali bomo razkriti tiste, ki še naprej financirajo režim in mu pošiljajo orožje, ki ga uporabljajo proti neoboroženim Sircem, vključno z ženskami in otroci," je poudarila.