Jelušičeva se je sicer izognila neposrednim ocenam dogodkov v zvezi z resolucijo o Siriji, se je pa pridružila pogledom na konferenci, ki so bili po njenih besedah izrazito kritični. Glede ravnanja Rusije, ki je zahtevala, da je treba v resoluciji obsoditi tako režim Bašarja al Asada kot protirežimske protestnike, je Jelušičeva dejala, da je pravzaprav podobno odločitvam iz časa, ko se je razpravljalo o konfliktu na Kosovu.

Tudi tedaj namreč ni bilo mogoče sprejeti resolucije, je spomnila. "Leta 1998 so bili trije predlogi in noben ni uspel ravno zaradi ruskega stališča, da je treba enako obsoditi tudi uporniške skupine. Zanje je bila tedaj Osvobodilna vojska Kosova najhujša kriminalna skupina," je dejala.

Sirska opozicija: Kitajska in Rusija režimu dali dovoljenje za ubijanje

"Vidimo isti način obnašanja, v katerem ne dopuščajo, da bi se z ukrepi mednarodne politike, ki izhajajo iz VS ZN, obsojalo notranjo politiko v državah. Če bi to dovolili, bi v bistvu dopustili, da se kritizira tudi rusko notranjo politiko. In Lavrov se je tudi ves čas zavzemal, da je VS ZN namenjen temu, da ureja konflikte med državami, ne pa v državah," je še pojasnila ministrica.

Odprta vrata za neomejeno pobijanje

"Tudi na ravni obrambnih ministrov je velika težava. Vsi vemo, da brez notranjega soglasja ne more priti do mirovne operacije v Siriji. Vemo pa tudi, da je ta režim dobil neke vrste bianco menico. In to velja za vse režime v arabskem svetu. Ko jim je Zahod obljubil, da jih ne bodo kaznovali, če sestopijo, so jim v bistvu tudi rekli, da lahko pobijejo kolikor hočejo ljudi. Če jim namreč uspe zmagati s silo, se bodo ohranili, če jih pobijejo in potem na koncu ugotovijo, da vendarle ne morejo več, pa se lahko umaknejo brez kaznovanja. Se pravi, da smo jim vsi, mednarodna skupnost, dali odprta vrata za neomejeno pobijanje," je dejala Jelušičeva.

Kot je še pojasnila, je večina udeležencev konference v bavarski prestolnici ostro kritizirala rusko in kitajsko stališče do Sirije. Najbolj ostra je bila po besedah Jelušičeve Nobelova nagrajenka za mir iz Jemna Tavakul Karman, ki je pozvala k prekinitvi diplomatskih odnosov s Sirijo. Temu je nato sledil tunizijski premier Hamadi Jebali, ki je dejal, da je treba zapreti veleposlaništva v Siriji in izgnati sirske veleposlanike.

Lavrov odhaja v Damask

Ruski zunanji minister sicer v torek odhaja v Damask. "Od Rusov zdaj pričakujemo, da če so že tako zaustavili mednarodna prizadevanja, da bodo vsaj oni povedali Asadu, da je njegovega obdobja konec," je dodala slovenska obrambna ministrica.

Jelušičeva je sicer 48. Münchensko varnostno konferenco, ki velja za eno najpomembnejših varnostnih konferenc v svetu, izkoristila tudi za številna dvostranska srečanja. Kot je pojasnila, je konferenca v bavarski prestolnici "dobra priložnost za izmenjavo mnenj in pripravo bodočega sodelovanja".

Sestala se je s hrvaškim kolegom Antejem Kotromanovićem, s katerim se je zavzela za nadaljevanje dobrih odnosov med državama in mu predlagala srečanje z novim slovenskim obrambnim ministrom. Govorila sta tudi, da bi se o konceptu "pametne obrambe" - kako z manj denarja narediti obrambne zmogljivosti bolj učinkovite - lahko pogovarjali tudi na regionalni ravni.

Zanimanje za sodelovanje

O tovrstnem konceptu se je pogovarjala tudi s kolegi iz Avstrije, ki so po njenih besedah zelo zainteresirani za morebitno sodelovanje. Strah jih je namreč, da bi Avstrija, ki je sicer vključena v operacije zveze Nato, ostala izven tega povezovanja in brez stika z napredkom na področju "pametne obrambe".

Sestala se je tudi z novim italijanskim obrambnim ministrom Giampaolom di Paolo, nekdanjim vodjo vojaškega štaba zveze Nato. Kot je dejala, je izrazil interes za srečanje na vrhu med ministroma obeh držav. Čeprav smo na vojaškem področju zelo povezani, pa do tovrstnega sestanka že vrsto let ni prišlo, je še povedala ministrica in podprla to pobudo.