Mikael Davud, Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak in David Jakobsen so bili obsojeni za sodelovanje pri zaroti in eksplozijah v prisarnah časnika Jyllands-Posten. Davud in Bujak sta bila obsojena še zaradi terorističnih groženj, Jakobsen pa je bil obsojen še zaradi posedovanja lažjega eksploziva.

Davud, sicer državljan Norveške, drugače pa pripadnik ujghurjev, je bil obtožen na sedem let zapora, Bujak, iraško-kurdski prebivalec Norveške bo za zapahi sedel tri leta in pol, Jakobsen, Uzbekistanec, pa štiri mesece. Vsi trije so že odslužili 600 dni v priporu, kar se jim bo od kazni odbilo.

Davud in Bujak sta bila obtožena tudi zarotništva proti karikaturistu Kurtu Westergaardu, ki je muslimanskega preroka Mohameda v karikaturah upodobil s turbanom v obliki bombe.

Spomnimo, spori so se ponovno začeli, ko je norveški časnik leta 2006 ponovno natisnil karikature. Upodabljanje Mohameda je v Islamu strogo prepovedano.

Preberite še:

Danski karikaturist Kurt Westergaard, avtor sporne karikature Mohameda, prejel nemško medijsko nagrado za svobodo govora