75-letni Kurt Westergaard je nagrado medijskega foruma M100, ki je letos posvečena svobodi medijev, prejel za svojo pokončno držo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Danski časnik Jyllands-Posten je leta 2005 objavil 12 karikatur, Westergaardova, ki je prikazovala preroka Mohameda z bombo v turbanu, pa je med muslimani v svetu sprožila val ogorčenja in nasilne proteste. Westergaardu so radikalni islamisti zagrozili s smrtjo in je že pet let pod policijsko zaščito.

Nemška kanclerka Merkel je na podelitvi nagrade danskemu karikaturistu v govoru pohvalila njegov pogum in stopila v bran svobodi medijev. "Posledice za avtorja bi nam morale biti v svarilo," je dejala. "Evropa je prostor, v katerem karikaturisti lahko rišejo karikature. To ni v protislovju z dejstvom, da je Evropa tudi prostor svobode verovanja in veroizpovedi. Spoštovanje verovanja in veroizpovedi je visoko cenjena vrednota," je poudarila.

Odločitev Merklove, da se udeleži podelitve nagrade, je prišla dva tedna potem, ko se je v Nemčija razvnela burna razprava o muslimanih v nemški družbi. Polemike je v Nemčiji sprožil član upravnega odbora nemške centralne banke in nekdanji finančni minister zvezne države Berlin Thilo Sarrazin, ki je med drugim izjavil, da se muslimanski priseljenci v Evropi niso pripravljeni ali sposobni integrirati v zahodno družbo.

Na nastop kanclerke Merkel na podelitvi se je že odzval predsedujoči Centralnega sveta muslimanov v Nemčiji Ayyub Axel Koehler. Za četrtkovo izdajo časnika Mitteldeutsche Zeitung je dejal, da bo to ponovno prililo olje na ogenj, poroča dpa. "Če bi taki nastopi bili ocenjeni kot uradna podpora do islama sovražnih izjav, bi lahko pri muslimanih povzročili nejevoljo," pa je bil mnenja berlinski islamolog Sebastian Elsaesser.