Sarkozy uradno kandidature za volitve še ni napovedal, vendar skoraj ni dvoma, da se bo potegoval za drugi predsedniški mandat. Raziskave javnega mnenja sicer zmago napovedujejo kandidatu socialistov Francoisu Hollandeu, ki je svoj program predstavil prejšnji teden.

Pripravlja se na zmenek s Francozi

Sarkozy je v intervjuju dal vedeti, da bo vnovič kandidiral. "Pripravljam se na zmenek s Francozi. Tega se ne bojim," je odgovoril na vprašanje, ali se bo 22. aprila potegoval za nov mandat, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik je v pogovoru, ki ga je v živo prenašalo šest televizijskih postaj, za oktober napovedal zvišanje DDV s sedanjih 19,6 odstotka na 21,2 odstotka. Z zbranimi sredstvi naj bi financirali 17 milijard evrov vredne olajšave, ki jih bodo deležni delodajalci pri plačilu prispevkov za socialo.

Z znižanjem prispevkov delodajalcev, ki so v Franciji dvakrat višji kot v Nemčiji, želi vlada v Parizu znižati stroške dela ter povečati konkurenčnost francoskih podjetij.

Napovedal ustanovitev industrijske banke

"Želim, da Francija ostane država z industrijsko proizvodnjo, želim ohraniti naše tovarne," je dejal Sarkozy, ki je napovedal tudi ustanovitev "industrijske banke". Ta naj bi financirala investicije malih podjetij.

Številni ekonomisti sicer svarijo pred zvišanjem DDV, češ da se bo zaradi njega znižala potrošnja, kar ne bo koristilo francoskemu gospodarstvu.

Francoski predsednik je za avgust napovedal tudi uvedbo davka na finančne transakcije v višini 0,1 odstotka. Ob tem je izrazil upanje, da bo uvedba tega davka v Franciji k istemu koraku spodbudila vlade drugod v Evropi.

Znano je, da nekatere države EU, na čelu z Veliko Britanijo, temu davku odločno nasprotujejo.

Visoka stopnja brezposelnosti

Visoka stopnja brezposelnosti je v Franciji poglavitna tema predvolilne kampanje. Tako je glavni Sarkozyjev protikandidat na volitvah, socialist Hollande v svojem pred nekaj dnevi objavljenem programu napovedal za 20 milijard izdatkov do leta 2017, vzpostavitev 60.000 novih delovnih mest v izobraževanju in 150.000 novih delovnih mest za mlade.

Javnomnenjske raziskave Sarkozyju na volitvah - prvi krog bo 22. aprila, drugi pa 6. maja - napovedujejo poraz. Je pa francoski predsednik minuli konec tedna dobil zagotovilo, da lahko v volilni kampanji računa na pomoč nemške kanclerke Angele Merkel. Oba voditelja sicer prihajata iz iste politične skupine, iz Evropske ljudske stranke (EPP).

V stranki Merklove so namreč povedali, da se bo kanclerka v prihodnjih tednih udeležila nekaterih predvolilnih zborovanj v sosednji Franciji.