Nekdanji voditelj, ki je bil na čelu Tunizije kar 23 let, naj bi z ženo živel v Džedi in pisal spomine. V Tuniziji je bil v odsotnosti obsojen na več sodnih procesih, vendar je Savdska Arabija doslej že dvakrat zavrnila zahtevo novih tunizijskih oblasti po izročitvi.

Dogajanje v Tuniziji, ki so ga sprožile visoke cene hrane in brezposelnost, se je hitro razširilo v druge države v regiji. Februarja je moral z oblasti oditi dolgoletni egiptovski predsednik Hosni Mubarak, poleti je padel režim Moamerja Gadafija v Libiji, medtem ko v Siriji upor proti režimu predsednika Bašarja al Asada še traja.

V nemirih v Tuniziji je po oceni ZN umrlo okoli 300 ljudi. 23. oktobra lani so bile v državi prve svobodne volitve, na njih pa so slavili zmerni islamisti, stranka Ennahda. Današnje slovesnosti v Tunisu naj bi se udeležili voditelji več arabskih držav, med njimi alžirski predsednik Abdelaziz Bouteflika in katarski emir Šejk Hamad bin Kalifa Al Tani, pričakujejo pa tudi vodjo libijskega prehodnega sveta Mustafo Abdel Džalila.