"Organizacije civilne družbe so sporočile, da so njihove dokumente preiskali in zasegli, članom pa so preprečili, da bi zapustili prostore v času trajanja racije," je povedala tiskovna predstavnica Urada visokega komisarja za človekove pravice (OHCHR) Ravina Shamdasani.

"Takšno ravnanje oblasti je bilo očitno namenjeno ustrahovanju zagovornikov človekovih pravic, ki so bili dolgo kritični do kršitev človekovih pravic v Egiptu, tudi v času prejšnjega režima," je opozorila. Po navedbah OHCHR so bile racije le eden od številnih incidentov v zadnjih mesecih, v katerih so se oblasti vmešavale v delo nevladnih organizacij.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je prav tako izrazila zaskrbljenost zaradi racij. "Ta odkrita demonstracija sile proti organizacijam civilne družbe je posebej zaskrbljujoča, ker se je zgodila sredi tranzicije Egipta v demokracijo," je v sporočilu za javnost opozorila Ashtonova. Ob tem je egiptovske oblasti pozvala, naj organizacijam civilne družbe omogočijo nadaljevanje dela v podporo tranziciji.

Tudi predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je izrazil zaskrbljenost zaradi racij v Egiptu. "Takšno ustrahovanje je toliko bolj presenetljivo, ker se je odpravil na pot demokratizacije in reform. Mednarodne nevladne organizacije in politične ustanove pomembno prispevajo k temu procesu. So nujno potrebna podpora nastajajoči civilni družbi," je poudaril v sporočilu za javnost.

Nemško zunanje ministrstvo je danes zaradi racij poklicalo na pogovor egiptovskega veleposlanika v Berlinu, ker je egiptovska policija preiskala tudi prostore nemške nevladne organizacije. "Izrazili smo globoko zaskrbljenost v luči včerajšnje preiskave Ustanove Konrada Adenauerja. Povedali smo mu, da je v našem pogledu nesprejemljivo, da se delo ustanove ovira na takšen način," je poudaril tiskovni predstavnik vlade Andreas Peschke. Dodal je, da je zunanji minister Guido Westerwelle izrazil pričakovanje, da bodo oblasti v Kairu ustanovi omogočile, da takoj nadaljuje z delom.

Egiptovska policija je v četrtek izvedla racije v prostorih 17 lokalnih in tujih organizacij za človekove pravice v okviru preiskave o domnevnem nezakonitem financiranju teh skupin iz tujine.