Vozniki s Kosova bodo namreč ob prehodu meje s Srbijo morali plačati sto evrov obveznega avtomobilskega zavarovanja za mesec dni, vozniki iz Srbije pa na Kosovu 60 evrov zavarovanja, ki bo veljalo 15 dni.

Kot je ocenil vodja kosovsko-pomoravskega okrožja, kot Srbi imenujejo območje kraja Gnjilane na zahodu Kosova, Dragan Nikolić, tako visoka cena za avtomobilsko zavarovanje v praksi pomeni, da svoboda gibanja za kakih 30.000 kosovskih Srbov, ki vsakodnevno prehajajo mejo na območju občine Bujanovac in Preševo, "kjer veljajo evropski standardi, oni pa živijo po afriških", ne obstaja več. Opozoril je tudi, da kosovski Srbi na omenjenem območju nimajo bolnišnice niti porodnišnice ter da zato hodijo v Vranje v Srbiji, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Sporazum o svobodi gibanja, "po katerem bodo Srbi južno od reke Ibar potrebovali okoli tisoč evrov letno samo za vstop v osrednjo Srbijo, je fantastično zamišljen načrt za popolno uničenje srbskega naroda," je dodal. Edini albanski poslanec v srbskem parlamentu Riza Halimi je za Beto prav tako menil, da gre za katastrofalen dogovor. Po njegovi oceni bodo nova pravila najbolj prizadela Albance iz doline Preševa, ki imajo sorodnike na Kosovu in ki tja vsakodnevno službeno potujejo. "Pomislite, kako bo nekdo, ki ima povprečno mesečno plačo 200 do 300 evrov, plačeval na mesec sto evrov samo za vstop na Kosovo," je dejal.

Sporazum sta Beograd in Priština dosegla v okviru dialoga, ki pod okriljem Evropske unije poteka od marca.

V skladu z dogovorom lahko v Srbijo odslej vstopajo državljani Kosova z dokumenti, ki so jih izdale oblasti v Prištini, vendar pa na meji dobijo začasne dokumente, ki so veljavni v Srbiji. Prevozna sredstva z registrskimi tablicami KS, t.i. tablicami Unmika, se lahko gibljejo po Srbiji z dokumenti o vstopu in izstopu iz države. Registrske tablice z oznako RKS, torej Republike Kosovo, pa na mejnih prehodih zamenjajo z začasnimi registrskimi tablicami. Te stanejo 3000 dinarjev (okoli 29 evrov), dnevno zavarovanje za bivanje v osrednji Srbiji pa še 500 dinarjev (slabih pet evrov), še poroča Beta.

Cooper: Dobra novica za ljudi

Posrednik EU v dialogu med Prištino in Beogradom Robert Cooper je današnjo uveljavitev sporazuma pozdravil kot dobro novico za ljudi, ob tem pa poudaril, da je namen dialoga prav izboljšanje življenja ljudi.

Pojasnil je še, da lahko sedaj čez kosovsko-srbsko mejo potujejo z osebnimi dokumenti, na prehodih pa bodo dobili vstopno-izstopni dokument. V začetnem obdobju bodo po novem sistemu urejeni prehodi Jarinje, Merdare ter Depce, nato pa ga bodo postopno uveljavljali tudi na drugih prehodih. Izpostavil je še nujnost brezpogojne odstranitve vseh barikad na severu Kosova, poroča Beta.

O novi ureditvi bo sicer v torek razpravljal odbor srbske skupščine za Kosovo, ki je na sejo povabil tudi vodje srbskih občin na severu Kosova.