Res je, da je Kim Jong Il sin in naslednik večnega predsednika Severne Koreje, a po poročanju Guardiana obstaja možnost, da mu ne bodo podelili statusa polboga, ampak se bo moral zadovoljiti z nazivom demagoga.

Predvidevanja o tem, kaj se bo zgodilo s Kimovim truplom, ki leži v državnem mavzoleju v Pjongjangu, se trenutno osredotočajo na to, ali bodo "ljubljenega vodjo" pokopali, kar naj bi se zgodilo, sodeč po nekaterih poročilih, ali pa mu bodo podelili večno prisotnost z mumifikacijo, kakor njegovemu očetu, ustanovitelju Severne Koreje, Kim Il Sungu.

Po smrti večnega voditelja julija 1994 so njegovo truplo iz Severne Koreje poslali v Moskvo na balzamiranje, kjer so ga skorajda leto dni pripravljali na njegov nov dom – mavzolej v Pjongjangu. Balzamiranje komunističnih voditeljev se je začelo leta 1924 z Leninom, leta 1953 se mu je v mavzoleju na Rdečem trgu pridružil še Stalin.

Balzamiranje pa ni poceni – po neuradnih podatkih so ruski kemiki in biologi skorajda leto dni potovali med Moskvo in Pjongjangom, da je bilo Kimovo truplo pripravljeno na večni počitek. Tudi vzdrževanje njegove sedanje podobe se giblje nad sto tisoči dolarjev na leto. Andrej Lankov je v knjigi o Severni Koreji zapisal, da je država za balzamiranje Kim Il Sunga plačala celo milijon dolarjev.

Sedaj je sicer že znano, da bo pogreb Kim Jong Ila potekal 28. decembra, po poročanju ruske tiskovne agencije pa bo počival v mavzoleju poleg svojega očeta.