"Človekove pravice ima vsak od nas brez izjeme," je ob svetovnem dnevu poudaril generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. "Toda če jih ne poznamo, če ne zahtevamo, da so spoštovane, bodo ostale le črka na papirju," dodaja.

Številni, ki so si v letošnjem letu z mirnimi protesti prizadevali za dosego svojih legitimnih pravic, so se povezali preko socialnih omrežij, je spomnil. "Minili so dnevi, ko so represivne oblasti lahko povsem nadzirale pretok informacij," opozarja.

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay pa ugotavlja, da se je v letu 2011 spremenil pomen besede moč. "Niso je uveljavljale le mogočne institucije v stavbah iz marmorja, pač pa vsakdanji ljudje, ki so pogumno zahtevali svoje pravice," je spomnila.

Podpredsednica Evropske komisije in visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Catherine Ashton ocenjuje, da je "arabska pomlad jasen dokaz, da so človekove pravice univerzalne in da si ljudje po vsem svetu želijo živeti dostojanstveno in svobodno".

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik opozarja, da vsak mesec dobijo v reševanje več kot 200 novih pobud posameznikov ali skupin, ki menijo, da so jim bile z aktom ali dejanjem državnega organa, organa lokalne skupnosti ali nosilca javnih pooblastil kršene človekove pravice ali temeljne svoboščine.

Z današnjim dnem se končujejo dnevi boja proti nasilju nad ženskami in s tem letošnja kampanja ministrstva za notranje zadeve za osveščanje javnosti o nasilju v družini. Na ministrstvu ob tem med drugim opozarjajo na nasilje nad starejšimi ženskami.

V Amnesty International Slovenija pa pozivajo k podpisu apela, s katerim je mogoče pomagati šestim ogroženim posameznikom oz. skupinam iz Azerbajdžana, Zimbabveja, Irana, Kameruna, Turčije in Severne Koreje, ki so jim kršene človekove pravice.

Generalna skupščina ZN je na današnji dan leta 1948 sprejela splošno deklaracijo človekovih pravic.

MZZ ob dnevu človekovih pravic poziva k spoštovanju zavez

Zunanje ministrstvo je danes ob svetovnem dnevu človekovih pravic pozvalo vse države k uresničevanju poslanstva splošne deklaracije o človekovih pravicah ter izpolnjevanju svoje primarne odgovornosti za varovanje in omogočanje delovanja zagovornikom človekovih pravic.

Združeni narodi so v ospredje letošnjega svetovnega dneva človekovih pravic postavili zagovornike človekovih pravic ter pomen družbenih medijev in tehnologij, ki pomembno prispevajo k promociji človekovih pravic in spodbujanju sprememb.

"Priča smo bili različnim mirnim protestom od Tunisa in Kaira, do Madrida, New Yorka, Londona in Ljubljane. Žal so se protestniki v nekaterih od teh mest morali soočiti tudi z nasilnimi reakcijami oblasti, v nasprotju z mednarodnim varstvom in zagotavljanjem človekovih pravic," so poudarili na MZZ v sporočilu za javnost.

Na MZZ opozarjajo tudi na pravice istospolno usmerjenih oseb, ki jim je treba zagotoviti polno enakost uživanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin. "Vsakršna diskriminacija na tej ali kakšni drugi osebni okoliščini je nedopustna, kot tudi nasilje, ki smo mu bili priča v letošnjem letu," poudarjajo in dodajajo, da si aktivisti za pravice istospolno usmerjenih oseb zaslužijo polno spoštovanje in zaščito pri opravljanju svojega dela.

"V časih ekonomske in socialne krize je nestrpnost v družbi v porastu in vse pojave nestrpnosti, sovražnega govora in ravnanja, ki smo jim bili priča tudi v letošnjem letu, najostreje obsojamo in pozivamo k njihovemu takojšnjemu in učinkovitemu pregonu."

Po mnenju MZZ je prelomnega pomena sprejetje resolucije o nasilju in diskriminaciji na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete, ki jo je junija sprejel Svet ZN za človekove pravice. To je prva resolucija, posvečena izključno tej problematiki v zgodovini ZN, ki je odraz večletnih prizadevanj številnih držav z vsega sveta pod vodstvom ZDA, Kolumbije, Južnoafriške republike in Slovenije, še dodajajo na MZZ.