Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je danes ocenil, da je zmaga vladajoče Enotne Rusije na današnjih parlamentarnih volitvah odsev dejanskih političnih razmer v državi in da je "demokracija delovala". "Izidi volitev bodo omogočili stabilen razvoj Rusije," pa je poudaril premier Vladimir Putin, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Te volitve so dale rezultat, ki kaže pravo politično ravnotežje v državi," je menil Medvedjev. "Morda to komu ni všeč, vendar je demokratični proces deloval ... in Rusija bo dobila sposoben parlament," je dodal na volilnem sedežu Enotne Rusije.

Putin je tako kot Medvedjev ocenil, da volitve odražajo dejansko stanje v državi. "Kljub težkim časom, krizi in dejstvu, da je vodilna politična sila, Enotna Rusija, imela in ima posebno odgovornost za spodrsljaje in težave, so volivci odločili, da ostanemo vodilna politična sila," je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass. Menil je tudi, da bo volilni izid Rusiji omogočil stabilen razvoj.

Čeprav Enotna Rusija ostaja najpomembnejša sila v ruski dumi, je Medvedjev že napovedal, da bo stopila v koalicijo z drugimi strankami. "Zaradi bolj zapletene sestave dume bomo morali stopiti v koalicijo in se povezati glede več zadev. To je parlamentarizem," je poudaril.

Dodal je, da mora duma še naprej živeti. "Potrebujemo močno Enotno Rusijo in dobre odnose s svojimi partnerji v dumi. Nenazadnje naši državi vsi želimo dobro," je dejal Medvedjev po poročanju Itar-Tassa.

Prvi delni neuradni izidi:

Po prvih delnih neuradnih izidih na podlagi 17 odstotkov preštetih glasovnic je Enotna Rusija prejela 45,9 odstotka glasov, je sporočila osrednja volilna komisija. Komunisti so dobili 20,7-odstotno podporo volivcev, Liberalno demokratska stranka je dobila 14,3 odstotka, populistična Pravična Rusija pa 13,3 odstotka glasov. Te štiri stranke so edine, ki so presegle sedemodstotni volilni prag in si tako zagotovile petletni mandat v dumi.

Po besedah vodje volilne komisije Vladimirja Čurova bodo prve uradne izide sicer objavili po preštetju več kot 99 odstotkov glasov, kar bo najverjetneje v ponedeljek.

Iz Rusije so danes poročali tudi o številnih aretacijah na protestih proti volitvam. V Moskvi in Sankt Peterburgu so tako po najnovejših podatkih francoske tiskovne agencije AFP prijeli več kot 170 ljudi.

V največji državi na svetu je bilo na volišča pozvanih okoli 110 milijonov volivcev, volitve pa so potekale v devetih časovnih pasovih od Kamčatke na skrajnem vzhodu do najbolj zahodne eksklave Kaliningrad.

Poleg volitev v dumo so danes potekale še lokalne volitve v 27 ruskih regijah ter več kot sto lokalnih referendumov. Po podatkih osrednje volilne komisije je tako potekalo kar okoli 2800 volitev na različnih ravneh, na katerih se bo za različne položaje potegovalo 45.000 kandidatov."

Vzporedne volitve: V Rusiji zmaga Enotne Rusije, a brez ustavne večine

Na današnjih parlamentarnih volitvah v Rusiji je v skladu s pričakovanji zmagala vladajoča Enotna Rusija, ki pa je izgubila dvotretjinsko ustavno večino v parlamentu. Kot kažejo izidi vzporednih volitev, ki jih je televizija Rusija 1 objavila po zaprtju zadnjih volišč, je Enotna Rusija dobila 48,5 odstotka glasov, povzemajo tuje tiskovne agencije.

V spodnji dom ruskega parlamenta, dumo, so se glede na rezultate vzporednih volitev javnomnenjskega inštituta Vtsiom, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, prebili še komunisti z 19,8 odstotka glasov, ki bodo še naprej druga najmočnejša stranka v 450-članskem parlamentu.

Levousmerjeno konservativno stranko Pravična Rusija je podprlo 12,8 odstotka ruskih volivcev, ultrancionalistični Liberalni demokrati pa so dobili 11,4 odstotka glasov, še kažejo vzporedne volitve instituta Vtsiom.

Vzporedne volitve Sklada za javno mnenje (FOM) kažejo celo na zgolj 46 odstotkov glasov za Enotno Rusijo, medtem ko naj bi jih komunisti dobili 21 odstotkov.

Vzporedne volitve tako kažejo padec priljubljenosti Enotne Rusije, ki je na zadnjih volitvah leta 2007 dobila 64,3 odstotka glasov. Iz te stranke sta tudi sedanja predsednik Dmitrij Medvedjev in premier Vladimir Putin, ki bosta v praksi zamenjala položaja. Putin bo namreč kandidiral na predsedniških volitvah, ki bodo 4. marca prihodnje leto, Medvedjev pa bo novi premier.

Enotna Rusija že sporočila, da je zmagala

Enotna Rusija je že sporočila, da je zmagala. "Po mojem mnenju je najpomembneje, da smo zmagali, in zato vam čestitam," je na sedežu stranke dejal predsednik zgornjega doma parlamenta, Sveta federacije Boris Grizlov.

Po podatkih osrednje volilne komisije je bila volilna udeležba do 18. ure po moskovskem času (15. ure po srednjeevropskem), torej tri ure pred zaprtjem zadnjih volišč v Kaliningradu, 50,4- odstotna.

Komunisti so kmalu po zaprtju volišč na svoji spletni strani poudarili, da je na volitvah prihajalo do "množičnih in sistematičnih nepravilnosti" in nespoštovanja demokratičnih načel. "Iz regionalnih uradov smo prejeli na tisoče klicev o množičnih nepravilnostih," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril namestnik vodje komunistov Ivan Melnikov. "Ves dan je bilo, kot bi dobivali poročila z vojnega območja," je dodal.

Današnje volitve so sicer minile v znamenju hekerskih napadov na spletne strani, ki so omenjale nepravilnosti na parlamentarnih volitvah v največji državi na svetu. Rusi so tako lahko informacije o volitvah danes dobili samo preko Kremlju naklonjenih medijev in Twitterja.

Hekerji napadli strani s podatki o nepravilnostih, policija aretirala privržence opozicije

Hekerji so danes v Rusiji napadli spletne strani, ki omenjajo nepravilnosti na parlamentarnih volitvah v največji državi na svetu. Rusi tako lahko informacije o volitvah danes dobijo samo preko Kremlju naklonjenih medijev in Twitterja. Iz Rusije poročajo tudi o številnih aretacijah na protestih proti volitvam.

Žrtvi hekerskih napadov sta bili spletni strani priljubljene radijske postaje Eho Moskve in neodvisna organizacija za opazovanje volitev Golos. Nekaj časa je bilo nedostopnih tudi več strani ruskih opozicijskih strank. Edina ruska neodvisna agencija za nadzor nad volitvami Golos je prejela že 5300 pritožb.

Premier Vladimir Putin je tuje politične moči obtožil, da se poskušajo vmešati v rezultate volitev. "Napad na spletno stran na dan volitev je jasen poskus preprečitve objave informacij o nepravilnostih na volitvah," je na spletnem socialnem omrežju Twitter zapisal odgovorni urednik radia Eho Moskve Aleksej Venediktov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Radio je priljubljen med liberalno rusko opozicijo, čeprav je v lasti državnega energetskega velikana Gazprom.

"Padla" tudi e-pošta

Organizacija Golos pa je na Twitterju zapisala, da sta napadeni tako njena glavna spletna stran kot stran "Zemljevid kršitev", na kateri so omenjene volilne nepravilnosti širom Rusije. Po besedah tiskovne predstavnike Golosa Olge Novosadove ne deluje niti elektronska pošta organizacije, njeni predstavniki, povezani v regionalno mrežo, pa lahko komunicirajo le preko Skypa. Golos lahko tako o kršitvah poroča le še preko Twitterja in blogov.

Golos, edina neodvisna ruska organizacija za opazovanje volitev, je bil že pred volitvami tarča pritiskov. Rusko državno tožilstvo je tako v četrtek proti njemu uvedlo postopek zaradi vmešavanja v volilno kampanjo, potem ko je organizacija na internetu objavila ugotovitve, da je Enotna Rusija grobo kršila volilno zakonodajo.

Aretacije privržencev opozicije

Danes so bile napadene tudi spletne strani opozicijskega tednika New Times, do režima kritični novičarski portal slon.ru, stran publicpost.ru, moskovska revija za mlade Bolšoj gorod, medtem ko stran časnika Komersant ne delajo že od četrtka, ko je bila tarča napadov hekerjev. Tudi številni ruski blogerji se pritožujejo, da njihovi blogi danes niso dostopni, še poroča AFP.

Kasneje so iz Rusije poročali o aretacijah privržencev opozicije, ki so se zbrali na protestih proti volitvam. Po podatkih stranke Drugačna Rusija, ki se ji ni uspelo registrirati za volitve, naj bi zgolj na enem od moskovskih trgov prijeli več kot sto demonstrantov, v Sankt Peterburgu pa so jih prijeli najmanj 30, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP pa so v Moskvi in Sankt Peterburgu aretirali 50 ljudi, ki so se želeli udeležiti protestov, med njimi pisatelja Edvarda Limonova.

Policija je skušala proteste v Moskvi preprečiti tudi z močno poostrenimi varnostnimi ukrepi. Zgolj v prestolnici je bilo v ta namen nameščenih dodatnih 50.000 pripadnikov varnostnih sil, po celi državi pa 330.000. So pa pripadniki opozicije kljub temu delili letake proti "umazanim volitvam", še poroča dpa. Opozicija trdi, da so tokratne volitve najbolj umazane po koncu Sovjetske zveze.

Zmerna volilna udeležba

Na današnjih volitvah v Rusiji lahko sodeluje okoli 110 milijonov Rusov, ki izbirajo 450 predstavnikov dume, spodnjega doma parlamenta.

Za zdaj sicer iz Rusije poročajo o "zmerni" volilni udeležbi. Po navedbah osrednje volilne komisije, ki jih povzema avstrijska tiskovna agencija APA, so do 17. ure po moskovskem času (14. ure po srednjeevropskem) zabeležili 41,9-odstotno volilno udeležbo. Po prvih podatkih je bila udeležba na vzhodu države, kjer so se volišča že zaprla, od 44,9 do 73,4-odstotna, kar je manj kot na zadnjih volitvah v dumo leta 2007.