Kot vse kaže, se bo tako HDZ po osmih letih na oblasti preselila v opozicijo. Po preračunavanju odstotkov vzporednih volitev v poslanske mandate naj bi levosredinska koalicija dobila 83, HDZ pa 40 poslancev. Za absolutno večino 151-članskem v saboru zadostuje 76 poslancev.

Čeprav lahko pričakuje še tri poslance v volilni enoti za diasporo, kjer koalicija kukuriku ni imela kandidatov, bo tudi morebitnih 43 poslancev HDZ njihov najslabši izid na parlamentarnih volitvah doslej. Dosedanji najslabši izid - 46 poslancev - je HDZ dosegla na volitvah leta 2000, ko so prvič izgubili oblast. Pred štirimi leti so dobili 66 poslancev.

Predsednik države Ivo Josipović bo mandat za novo, dvanajsto hrvaško vlado najverjetneje ponudil predsedniku SDP Zoranu Milanoviću, ki bo postal deseti hrvaški premier od osamosvojitve. Milanovićev nagovor pričakujejo drevi okrog 22. ure v volilnem štabu koalicije kukuriku, ki je v zagrebškem Muzeju sodobne umetnosti.

V zmagoviti koaliciji ob zmagi ne skrivajo zadovoljstva, sicer pa bodo na pravo slavje počakali do uradnih izidov volitev. "Če se bodo izidi raziskav pokazali kot točni, smo dobili močan mandat, ki je pomemben, da bi lahko učinkovito izvajali reforme", je dejala Vesna Pusić, ki naj bi v novi hrvaški vladi prevzela vodenje hrvaškega zunanjega ministrstva.

Prebujanje iz kome ne bo brez glavobola: preberite si portret najbolj verjetnega novega hrvaškega predsednika vlade Zorana Milanovića

Generalni sekretar HDZ Branko Bačić medtem ni želel komentirati vzporednih volitev. "Počakajmo na prve neuradne rezultate državne volilne komisije," je dejal Bačić, ki pričakuje ugodnejše izide za HDZ, kot so jih napovedale raziskave.

Vzporedne volitve je izvedla agencija Ipsos Puls - tudi za Novo TV in televizijo RTL - med 30.000 volivci na 400 voliščih v desetih volilnih enotah. Možnost statistične napake naj ne bi presegala treh odstotkov.

Izidi so pokazali, da so se s šestimi poslanci na tretje mesto uvrstili Hrvaški laburisti - stranka dela (HL). Ti so največje presenečenje volitev, saj gre za stranko, ki se prvič poteguje za vstop v sabor. Uspešna je bila tudi Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB), ki je tekmovala le v dveh slavonskih volilnih enotah in naj bi tudi imela šest poslancev.

Petodstotni volilni prag je presegla še Hrvaška kmečka stranka (HSS), ki ji vzporedne volitve napovedujejo dva poslanca. Tako kot HDZ, s katero so bili v vladi, je HSS med poraženkami letošnjih volitev. Vzporedne volitve so pokazale, da naj bi dva poslanca dobila tudi neodvisna lista upokojenega duhovnika Ivana Grubišića.

Prvič naj bi se v sabor prebil tudi poslanec koalicije desničarskih strank, Hrvaške stranke prava - Ante Starčević in Hrvaške čiste stranke prava (HČSP).

Po objavi prvih uradnih izidov na poslanski mandat upajo še v Hrvaški socialno-liberalni stranki (HSLS) in v Hrvaški stranki prava (HSP).

Poleg treh poslancev v posebni volilni enoti za diasporo, v posebni volilni enoti volijo tudi manjšine na Hrvaškem, ki imajo zagotovljenih osem poslanskih sedežev. Kot so poročali hrvaški mediji, so hrvaški državljani, ki živijo v Srbiji, z več deset avtobusi prišli na volišča na območju Knina.

Volilna komisija bo prve neuradne delne izide začela objavljati ob 21. uri na svoji spletni strani, opolnoči pa bodo imeli novinarsko konferenco. Vse glasove z volišč na Hrvaškem naj bi prešteli najpozneje do ponedeljka ob 19. uri.