Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je stavka zaenkrat prizadela predvsem Britance pri njihovih vsakodnevnih opravilih, medtem ko - v nasprotju z napovedmi - se potniki na letališčih in v pristaniščih zaenkrat ne soočajo s hujšimi težavami.

Stavki, ki poteka tudi na Škotskem in Severnem Irskem, so se med drugim pridružili učitelji, medicinske sestre, bolničarji in nekateri drugi zaposleni v zdravstvu, obmejni policisti ter smetarji. Sindikati so tako napovedali zaprtje na tisoče šol, zagotavljanje le najnujnejših storitev v zdravstvenih ustanovah, paralizirano lokalno upravo ter težave na letališčih, predvsem dolgotrajno čakanje pri pregledu potnih listov.

Kot poroča dpa, je stavka doslej najbolj prizadela šolarje, saj je zaradi protesta učiteljev in tudi kuhinjskega osebja moteno delo na skoraj vseh šolah po državi, na več kot polovici šol pa je pouk v celoti odpadel.

Na letališčih stavka ne povzroča težav

Potnikom na letališčih - tudi na največjih londonskih letališčih Heathrow in Gatwick - medtem stavka zaenkrat ne povzroča večjih težav. K temu so sicer pripomogli tudi vnaprej sprejeti ukrepi, saj so nekatere letalske družbe preventivno odpovedale polete ali namenoma niso prodale vseh letalskih kart, letališča pa so za danes vpoklicala dodatne delavce. Na Heathrowu tako danes pričakujejo kakih 20.000 potnikov manj kot običajno.

Kot še poroča dpa, tudi s hitre železniške povezave Eurostar, ki povezuje Otok s celinsko Evropo, ne poročajo o zamudah.

Po vsej Britaniji je sicer za danes načrtovanih kakih tisoč demonstracij, ena največjih naj bi bila v Birminghamu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preizkus za Camerona

Stavka je doslej največji preizkus za vlado konservativnega premiera Davida Camerona, ki predlaga, da bi zaposleni v javnem sektorju v pokojninsko blagajno prispevali več, obenem pa naj bi se tudi kasneje upokojili, in sicer šele v starosti 66 let.

Jeza zaposlenih se je še povečala, potem ko se je finančni minister George Osborne v torek v parlamentu zavzel za znižanje plač učiteljev, medicinskih sester in vojakov ter napovedal znižanje števila zaposlenih v javnem sektorju za 300.000.

Osborne je danes dejal, da bo stavka le škodovala gospodarstvu, in sindikate pozval, naj se vrnejo za pogajalsko mizo. "Stavka ne bo spremenila ničesar," je minister dejal za BBC.

"Ljudje živijo dlje, zato je prav, da več prispevajo"

Tudi sam premier Cameron je stavko danes v parlamentu, kjer poteka vroča razprava na to temo, ostro obsodil. Ponudba, ki jo vlada glede reforme pokojninskega sistema predlaga sindikatom, je po njegovih besedah pravična. "Ljudje živijo dlje in zato je samo prav in pošteno, da tudi več prispevajo," je med drugim poudaril premier, sindikalne voditelje, ki so pozvali k stavki, čeprav pogajanja še potekajo, pa je označil za "neodgovorne".

Po drugi strani je generalni sekretar zveze sindikatov TUC Brendan Barber poudaril, da vlada "napada" javni sektor, zato je stavka upravičena. "Nastopil je čas, ko se morajo ljudje postaviti zase in povedati svoje stališče," je dejal za televizijo ITV.

Barber je obenem zanikal, da so pokojnine zaposlenih v javnem sektorju "zlate" v primerjavi s pokojninami, ki jih dobijo zaposleni v zasebnem sektorju.