Opozicijski laburisti pod vodstvom Phila Goffa so prejeli 27 odstotkov, novozelandski Zeleni pa 11 odstotkov glasov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nacionalna stranka je tako osvojila največ glasov, ni ji pa uspelo dobiti absolutne večine v parlamentu, kar pomeni, da si bodo morali poiskati koalicijske partnerje. Za velikega zmagovalca novozelandskih volitev velja tudi stranka Najprej Nova Zelandija, ki ji na volitvah leta 2008 ni uspel vstop v parlament, sedaj pa bo imela v novem parlamentu osem poslancev. Nekoliko slabši rezultat je dosegla tudi Stranka Maorov, ki je imela doslej pet poslancev, poslej pa jih bo imela tri.

50-letni Key je v prvem odzivu na volilne rezultate dejal, da je njegova stranka zmagala in napovedal, da se bodo pogovori z morebitnimi koalicijski partnerji začeli takoj. "V najslabših časih vidite najboljše, kar premore Nova Zelandija. Ponosen sem, da sem premier te veličastne države," je dejal novi stari premier. Izrazil je tudi prepričanje, da mu bo uspelo sestaviti trdno in stabilno vlado za prihodnja tri leta. "Prepričan sem, da bomo lahko izvedli naše programe," je še dejal.

Hkrati je Goff priznal poraz svoje stranke na volitvah. "Ni še napočil naš čas, a nekoč bo ponovno. Smo nekoliko ranjeni, a ne poraženi," je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP dejal vodja novozelandskih laburistov.

Karizmatični Key velja za enega od najbolj priljubljenih politikov v sodobni novozelandski zgodovini, predvsem zaradi svojega občutka za ljudi, ki ga je pokazal tudi med potresom, ki je februarja prizadel Christchurch in zahteval 181 smrtnih žrtev.

Keyeva predvolilna kampanja se je osredotočila predvsem na gospodarstvo. Obljubil je, da bo državo ponovno popeljal na pot blaginje in v treh letih dosegel presežek. To naj bi storil s prodajo manjšinskega deleža v štirih energetskih podjetjih, ki so v lasti vlade, in letalski družbi Air New Zealand.