Nasprotniki jedrske energije naj bi nekaj ur, preden bi moral vlak kreniti na pot, zasedli tire in skušali na več mestih odstraniti kamne izpod njih ter tako vlaku preprečiti pot. Prav tako so po poročanju francoske televizije BFM zažgali policijski avto. Policija, ki v velikem številu skrbi za nemoten potek prevoza, je proti protestnikom uporabila solzivec. V izgredih so bili ranjeni najmanj trije ljudje, med njimi tudi policisti, najmanj deset protestnikov pa so prijeli.

Tovornik vlak prevaža radioaktivne odpadke iz nemških jedrskih elektrarn, ki so jih prepeljali v francoski La Hague v predelavo, sedaj pa jih peljejo nazaj v Nemčijo. Vlak naj bi v Gorleben na Spodnjem Saškem prispel ta konec tedna. Današnje proteste je organiziralo francosko združenje nasprotnikov jedrske energije Valognes Stop Castor.

Tokratni prevoz jedrskih odpadkov v Nemčijo, ki jih že tradicionalno spremljajo siloviti protesti, je sicer zadnji. Nemčija namreč naj ne bi več pošiljala svojih odpadkov v predelavo v Francijo, ampak jih bo skladiščila doma, dokler ne najde rešitve za njihovo varno odstranitev. Nemčija se je pred časom odločila, da se odpove jedrski energiji in do leta 2022 zapre vse svoje jedrske elektrarne. Odločitvi vlade nemške kanclerke Angele Merkel je botrovala jedrske nesreča v japonski Fukušimi marca letos.