V Berlusconijevi stranki Ljudstvo svobode niso vsi navdušeni nad podporo tehnični vladi, vendar so za zdaj glasovanje proti Montijevi tehnični vladi odločno napovedali le v levosredinski Italiji vrednot in Severni ligi.

V Italiji vrednot so prepričani, da bodo na ta način Italiji vladali finančniki, reformne zahteve Evropske centralne banke pa so označili za socialni masaker.

Verjetnost, da bo Monti prevzel vodenje tehnične vlade, se je močno povečala, ko ga je predsednik republike Giorgio Napolitano imenoval za dosmrtnega senatorja, imenovanje pa je, kot predvideva zakonodaja, podpisal tudi Berlusconi.

Rehn: Za Italijo je sedaj ključna politična stabilnost

Danes je Berlusconi Montiju poslal čestitke ob imenovanju in mu zaželel dobro delo v korist Italije, kar analitiki razumejo kot podporo novi Montijevi tehnični vladi. Slednjo sicer podpira tudi največje industrijsko združenje v državi Confindustria.

Napolitano je v teh dneh že večkrat podal izjavo, v kateri je napovedal bodisi hitro imenovanje nove vlade bodisi razpis predčasnih volitev, da bi tako pomiril mednarodne finančne trge.

Hkrati so parlamentarci pospešili potrjevanje zakona o stabilnosti in dopolnila z ukrepi za spodbujanje gospodarske rasti, ki jih je Italija obljubila Evropski uniji. Senat bo protikrizni paket predvidoma potrdil v petek, poslanska zbornica pa konec tedna.

Med drugim paket vsebuje zvišanje upokojitvene starosti na 67 let za vse zaposlene od leta 2026 dalje, privatizacijo lokalnih javnih služb, liberalizacijo nekaterih poklicev, kamor na primer spada odprava najnižjih tarif za odvetnike, spodbude delodajalcem za zaposlovanje mladih v prvih treh letih itd.

Pozitivna novica za Italijo je danes prišla s trga obveznic. Italiji je uspelo prodati 12-mesečne zakladne menice z nižjo obrestno mero, kot so jo pričakovali analitiki. Za pet milijard evrov zakladnih menic je morala kupcem ponuditi 6,09-odstotne obresti, kar je sicer rekordna vrednost vse od uvedbe evra dalje.