Okoljevarstvena organizacija je v poročilu o Kanadi zapisala, da je trend vračanja k pradavnemu viru energije, to je lesu, ki je posledica zmanjševanja porabe fosilnih goriv zaradi okoljskih in ekonomskih razlogov, prisoten po vsem svetu.

Ob tem je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedla, da je lesna biomasa vse prej kot okolju prijazna oz. da je daleč od "čistega, zelenega in ogljično nevtralnega vira energije prihodnosti".

Po podatkih Greenpeaca pri proizvodnji enake količine električne energije sežiganje lesa v povprečju povzroči 1,5-krat več emisij ogljikovega dioksida (CO2) kot uporaba premoga ali naravnega plina.

Emisije CO2 pa bodo podnebje ogrožale še več desetletij, preden se bodo lahko uskladiščile v novih drevesih, so izpostavili v organizaciji.

Poleg tega se pri sežiganju lesa po njihovih besedah med drugim sproščajo strupeni delci in ogljikov monoksid, ki so zdravju močno škodljivi.

Greenpeace je pri tem opozoril, da se je uporaba lesa, namenjenega proizvodnji peletov, ki so oblika lesne biomase, v Kanadi močno okrepila in da bi to lahko imelo "uničujoč vpliv na stanje kanadske divjine, javno zdravje in podnebje na svetovni ravni".

Kanada je sicer s 33 tovarnami za proizvodnjo peletov četrta največja proizvajalka te oblike biomase na svetu, pred njo so ZDA, Nemčija in Švedska.

Delež energije, proizvedene z elektrarnami in ogrevalnimi sistemi, ki uporabljajo les, je medtem v Kanadi le 3,4-odstoten, pri čemer ni zanemarljivo dejstvo, da Kanada veliko proizvedenih peletov izvozi v tujino.

Ta država je namreč druga največja izvoznica peletov na svetu. Ker je povpraševanja po njeni biomasi v tujini vse več, namerava proizvodnjo peletov (in s tem sekanje dreves) v prihodnje še okrepiti.