V britanskem tisku se zato ne sprašujejo samo tega, zakaj ni ničesar posumila norveška varnostna služba, ki je poznala Breivikov desničarski ekstremizem, ampak tudi, kako britanska varnostna služba spremlja te vrste nakupe na spletu. Breivik v svojem neskončnem manifestu ponuja navodila za načrtovanje množičnih pobojev in ustvarjanje primerne oborožitve in napiše: "Ebay je vaša prijateljica".

Sumljivi nakupi sumljive osebe

Otočani veliko in vse več kupujejo prek Ebaya. Breivik je najbolj priljubljeno spletno trgovino za nakupe sestavin za bombo uporabljal dolgih sedem mesecev. Od britanskega trgovca je za samo nekaj funtov kupil na primer ključno kemično snov. Prek Ebaya je v drugi britanski trgovini kupil tudi vrtalnik, ki mu je omogočil, da je konice krogel zastrupil s 100-odstotnim nikotinom. Ključno varnostno vprašanje, na katero bo morala odgovoriti norveška varnostna služba, je, zakaj se niso začeli zanimati za druge njegove nakupe na Ebayu, potem ko so ga pred štirimi meseci dodali na "opazovalni seznam", ker je od poljskega podjetja kupil kemično gnojilo, ki ga teroristi uporabljajo za "umazane bombe". Prek Ebaya je od dveh norveških trgovin kupil tudi 32 litrov nitro goriva. Čeprav MI5, britanska varnostna služba, ki deluje doma, tega ni nikoli ne potrdila ne zanikala, prav gotovo nadzira tudi sumljive nakupe sumljivih oseb na Ebayu. Zakaj ni postala pozorna ne Breivikove nakupe v Britaniji?

Hitler bi ga dal na plakat: Breivik naj bi šel pod nož, da bi bil videti bolj "arijski"

Britanski Sunday Telegraph po tem, da je kupoval različne sestavine v različnih državah, sklepa, da se je zavedal tveganja in opazovanja. Profesor Paul Wilkinson, ki dela v Centru za študije terorizma in političnega nasilja na Univerzi St. Andrews, je časniku povedal, da bodo Norvežani morali poostriti nadzor nad "nakupi domačih ekstremističnih skupin". "Mislim, da bi ob pozornejšem nadzoru zelo verjetno posumili, kaj Breivik pripravlja, ga zaslišali in preprečili srhljivko, ki se je zgodila," pravi Wilkinson. Prav Sunday Telegraph je na podlagi "manifesta" odkril in obiskal britanskega trgovca, ki mu je prodal pol kilograma žveplovega prahu. "Ko sem slišal, kaj se je zgodilo na Norveškem, sem bil šokiran in zgrožen. Ko me je Sunday Telegrapah opozoril, da sem nehote vmešan, ker sem mu prodal eno izmed sestavin (za bombo), sta bila šok in groza desetkrat večja," je dejal trgovec. Breivik piše, da je žveplov prah, ki se v Britaniji zakonito prodaja za druge namene, potreboval "za sestavo kemikalije DDNP, ki po tem, ko se sproži detonator, deluje kot primarni naboj, ki prižge glavni, sekundarni naboj". Množični morilec priznava, da ga je skrbelo, da bo norveška zasegla žveplov prah ali pa o nakupu obvestila policijo. Britanski izvedenci za terorizem pravijo, da bi že zato, ker je ista oseba kupila žveplov prah in velike količine gnojila, pri pristojnih službah morali sprožiti alarm. Toliko bolj glasnega, ker je bil to njim znani desničarski ekstremist. Za napad se je opremil tudi nakupi prek Ebaya v Hongkongu in ZDA.

Ne nor, ampak zlobno prišteven

Vodilni britanski strokovnjak za množične morilce Brian Masters medtem ugotavlja, da izvedba morije spodbija teorijo, da je nor (to trdi njegov odvetnik). Izvedba njegovega načrta naj bi opozarjala na "zlobno prištevnost". Najbolj strah zbujajoča beseda, ki jo je uporabil pri poboju nedolžnih, naj bi bila beseda "nujno". Ve, da je to, kar je naredil, strahotno, vendar je bilo po njegovem nujno za dosego določenega cilja. Z drugimi besedami: ubijal naj bi "načelno, razumsko in strateško", ker je veliko huje od tega, kar označuje beseda hladnokrvno. Vedel se je kot programiran učinkovit stroj. Ubijal je za idejo, ki je tako zastrupila njegovo glavo, da je nadomestila njegovo človečnost, razlaga Masters, ki Brievika primerja s Shakespearjevim kraljem Richardom III. in celo Hitlerjem. Ta naj bi bil do norosti obseden in zastrupljen s svojimi idejami, katerih skupni imenovalec je bilo sovraštvo.

Med cilji tudi kraljeva palača? Breivik je na zaslišanju priznal več tarč

Njegov prijatelj iz mladosti Peter Svaar pravi, da to, kar ga zdaj ponoči zbuja, ni to, da je Breivik zdaj pošast, ampak to, da je bil vsakdanji norveški fant.