32-letni Anders Behring Breivik ima svetle lase, modre oči in močne obrazne poteze, ki jih stereotipno povezujemo z arijsko pripadnostjo. Janne Kristiansen, vodja norveške obveščevalne agencije, pa pravi, da na nikakršen način njegov videz ni naraven: "Na Norveškem takega arijskega videza ne najdeš. Hitler bi ga dal na predstavitveni plakat. Ima popoln, klasičen arijski obraz. Zagotovo je imel kakšen poseg,“ je dejala v intervjuju za britanski Sunday Times.

Te informacije se skladajo s spomini Breivikovega prijatelja iz šolskih dni, ki se je spomnil, da se je ta pred desetletjem širokoustil o plastični operaciji, v času, ko se je spoprijateljil s "skupino, obsedeno s svojimi telesi“, poroča britanski Daily Mail. "Bili smo na zabavi, ko mi je povedal, da je imel operacijo nosu in brade,“ je prijatelj zaupal časniku Sunday Telegraph.

V zameno za informacije zahteva odstop norveške vlade

Sicer pa je Breivik v zameno za sodelovanje na zaslišanjih zahteval odstop norveške vlade. Pod tem pogojem je pripravljen norveški policiji razkriti informacije, je poročala norveška televizija NRK.

Norveška televizija, katere poročilo povzema nemška tiskovna agencija dpa, se sklicuje na policijske vire.

Da si pogumen. Da nadaljuješ kot prej.

V ločenem poročilu pa časnik Aftenposten poroča, da je Breivik 22. julija obtičal v gostem prometu. Tako je bombo v vladni četrti Osla lahko sprožil šele potem, ko je bila večina uradov že zaprta pred koncem tedna.

Med cilji tudi kraljeva palača? Breivik je na zaslišanju priznal več tarč

Breivik je priznal odgovornost za eksplozijo bombe, ki je ubila osem ljudi, ter za streljanje na otoku Utoya, kjer je umrlo 69 ljudi, večina mladih. Breivik je imel po navedbah policistov v mislih še več tarč. Mediji so poročali, da naj bi bili med njimi tudi norveška kraljeva palača ter sedež vladajoče laburistične stranke.

Končni podatki norveške policije: V bombnem in strelskem napadu je umrlo 77 ljudi